Voor wie nog meer wil weten!

19.11.2019
10de-editie-van-de-phytofar-instituut-prijzen-aanmoediging-voor-het-onderzoek-naar-een-duurzame-landbouw

Phytofar Instituut Prijsuitreiking 2019.

Ook tijdens de 10de editie van de Phytofar Instituut Prijzen gingen we op zoek naar Belgische onderzoekers en professionelen die inzetten op duurzame landbouw. Dit jaar zijn de winnende projecten: de combinatieteelt van tarwe en wintererwten van ULg-Gembloux Agro-Bio Tech, de impactmeter van pcfruit en de studie naar stoffen die de aangeboren immuniteit van planten uitlokken door de Universiteit van Namen.

Het Phytofar Instituut voor Onderzoek en Ontwikkeling van een Duurzame Landbouw in België reikte op 19 november 2019 voor de tiende keer haar tweejaarlijkse prijzen uit aan onderzoeksteams en een doctoraat voor hun innoverend werk. De winnaars van de wetenschappelijke en de professionele prijs krijgen elk een cheque ter waarde van € 7.500. De prijs voor het doctoraatswerk bedraagt € 1.500. Dit jaar stuurden 16 teams een project in waarbij ze op zoek gingen naar oplossingen om de Belgische landbouw zo duurzaam mogelijk te maken. De jury van het Phytofar Instituut selecteerde de winnaars op basis van hun kwaliteit, originaliteit en hun bijdrage aan een duurzame landbouw.

De wetenschappelijke prijs wordt toegekend aan het project “Combinatieteelt van tarwe en wintererwten: een mogelijkheid om rotaties te diversifiëren voor een duurzame en milieuvriendelijke landbouw”, ingediend door Jérôme Pierreux, Pierre Delaplace, Benjamin Dumont en Bernard Bodson van de “Unité de Phytotechnie des régions tempérées” van ULg-Gembloux Agro- Bio Tech.

Een innovatief, betrouwbaar en duurzaam gewas met een hoge opbrengst en kwaliteit, een aanzienlijke vermindering van de productiemiddelen, gegarandeerde afzetmogelijkheden en bovenal winstgevend voor de actoren in de sector, werd recent ontwikkeld. De combinatieteelt van wintertarwe en winterse eiwitrijke erwten, die samen gezaaid en geoogst worden, is hiervoor uiterst geschikt.
Volgens wetenschapper Jérôme Pierreux maakt dit gewas het mogelijk om een zekere en duurzame productie te hebben van hoeveelheden droge stof die gelijkwaardig zijn aan die van de twee zuivere gewassen, door het verbeteren van de eiwitopbrengst. “Gezien het beperkte aantal werkzame stoffen in gewasbeschermingsmiddelen dat voor zowel granen als erwten is goedgekeurd, is het belangrijk om te kiezen voor goede rassen. Optimale prestaties en voedselveiligheid kunnen worden gegarandeerd, door minder dan de helft van de stikstofbemesting en gewasbeschermingsmiddelen toe te dienen die normaal in de zuivere teelt zou gebruikt worden.”

De professionele prijs wordt toegekend aan het project “IPM optimaliseren: de impactmeter voor neveneffecten op nuttigen in de boomgaard”, van Femke De Vis, Tim Beliën en Dany Bylemans van pcfruit.

Fruittelers hebben nood aan een website die alle betrouwbare gegevens over nuttige organismen en de neveneffecten van gewasbeschermingsmiddelen op deze nuttigen verzamelt. Daarom ontwikkelde pcfruit de impactmeter: een duidelijke en gemakkelijk toegankelijke tool die de globale impact van het toedienen van een bepaald gewasbeschermingsmiddel op alle relevante nuttigen in de boomgaard weergeeft, rekening houdend met het tijdstip van de toepassing en de nawerking van de middelen.
Volgens onderzoekster Femke De Vis biedt de impactmeter een concrete leidraad aan hardfruittelers voor een optimaal geïntegreerd beheer waarbij een minimale inzet van gewasbeschermingsmiddelen en een maximaal behoud van nuttigen centraal staat. “Onze fruittelers kunnen zo toonaangevend worden in geïntegreerde bestrijding en een voorbeeld zijn voor andere landen!”

De doctoraatsprijs wordt toegekend aan Géraldine van Aubel (promotor Pierre Van Cutsem) van de Universiteit van Namen voor haar doctoraat “Studie van het werkingsmechanisme van COS-OGA, een nieuwe klasse van uitlokker van de aangeboren immuniteit van planten".

COS-OGA is een nieuwe biologische uitlokker van plantenimmuniteit, die schimmelderivaten (chitooligosacchariden COS) en plantencelwandderivaten (oligogalacturoniden OGA) combineert. Het product bootst de interactie tussen planten en schimmels na en informeert plantencellen over de aanwezigheid van pathogenen. Dit proefschrift maakte het mogelijk om de moleculaire mechanismen te begrijpen die aan de grondslag liggen van de bescherming die COS-OGA biedt en om de meest geschikte planttechnologie voor COS-OGA te identificeren, om zo een hoge bescherming tegen ziekten te garanderen.
Doctor Géraldine van Aubel: “COS-OGA richt zich niet direct op de ziekteverwekker en veroorzaakt daardoor minder snel weerstand. Het heeft vele voordelen voor zowel de geïntegreerde als de biologische landbouw, zoals de afwezigheid van residuen en de wachttijd vóór de oogst.”.

Terug
al-meer-dan-een-half-miljoen-belgen-hebben-de-video-over-het-belang-van-chemie-gezien

Al meer dan een half miljoen Belgen hebben de video over het belang van chemie gezien!

Amper twee weken na de lancering op verschillende social media-kanalen hebben al meer dan een half miljoen Belgen de video van essenscia opgemerkt over hoe onmisbaar chemie is in ons dagelijks leven.
herbeleef-onze-algemene-vergadering-met-deze-beelden-202

Herbeleef onze Algemene Vergadering met deze beelden

Genieten jullie nog even mee van de presentaties, video’s en foto’s van onze Algemene Vergadering van 14 mei 2024 in Leuven?
herbeleef-onze-algemene-vergadering-met-deze-beelden

Herbeleef onze Algemene Vergadering met deze beelden

Genieten jullie nog even mee van de presentaties, video’s en foto’s van onze Algemene Vergadering van 16 mei?
6000-kinderen-slachtoffer-van-incident-met-chemische-producten

6.000 kinderen slachtoffer van incident met chemische producten

De FOD Volksgezondheid ontwikkelde daarom in samenwerking met Uitgeverij Averbode en het Antigifcentrum lespakketten voor het lager onderwijs.
jaarverslag-2021-van-dg-dier-plant-en-voeding-plantenbescherming-speelt-belangrijke-rol

Jaarverslag 2021 van DG Dier, Plant en Voeding

Plantenbescherming speelt belangrijke rol.
brochure-cle-may-2022

Brochure CropLife Europe over bestrijdingsmiddelen en voedselveiligheid

Brochure over het gebruik van bestrijdingsmiddelen en voedselveiligheid.
bekijk-het-nieuwe-filmpje-over-zieke-planten-en-plantenziekten-in-de-tuin-en-volg-phytofar-op-youtube

Bekijk het nieuwe filmpje over zieke planten en plantenziekten in de tuin

bekijk-de-nieuwe-filmpjes-over-bestuivers-en-onkruid-en-volg-phytofar-op-youtube

Bekijk de nieuwe filmpjes over bestuivers en onkruid

Na het belang van het etiket, het bestrijden van slakken en het beschermen van je huisdieren, kom je nu alles te weten over onkruid en bestuivers in onze twee nieuwe filmpjes.
residulimieten-in-een-complexe-wereldhandel-een-uitdaging-voor-de-hele-voedselketen

Residulimieten in een complexe wereldhandel: een uitdaging voor de hele voedselketen.

Veel van de in Europa geïmporteerde goederen zijn producten die niet commercieel of in onvoldoende hoeveelheden binnen Europa kunnen worden geteeld. Om invoer toe te laten hebben we importtoleranties nodig.
nieuw-filmpje-lees-altijd-het-etiket-en-volg-phytofar-op-youtube

Nieuw filmpje: Lees altijd het etiket!

Er staat een schat aan informatie op het etiket van een gewas­beschermings­middel. Kijk snel naar het nieuwe filmpje en volg Phytofar op YouTube!
hoe-kan-je-best-je-huisdieren-beschermen-als-je-producten-voor-je-tuin-gebruikt

Hoe kan je best je huisdieren beschermen als je producten voor je tuin gebruikt?

Bekijk de nieuwe filmpjes en ga aan de slag!
handig-in-de-tuin-handige-filmpjes-om-je-tuin-te-beschermen-tegen-slakken

Handig in de tuin: handige filmpjes om je tuin te beschermen tegen slakken

Hoe je kan voorkomen dat er slakken in je tuin komen? Of hoe krijg je ze weg, eens ze er zijn? Bekijk de nieuwe filmpjes op www.HandigindeTuin.be en ga aan de slag!
nuttige-links

Nuttige links

Websites over de wetgeving, erkenning en veiligheid van gewasbeschermings­middelen, de voedselketen en het leefmilieu.
voedselveiligheid

Voedselveiligheid:

alle wetenschappelijke studies tonen aan dat het eten van groenten en fruit gezond is, ongeacht of ze afkomstig zijn van geïntegreerde of biologische teelt.
phytofar-aan-het-woord-over-duurzaam-gebruik-van-gewasbescherming-op-plattelandstv-in-maart-2020

Phytofar aan het woord over duurzaam gebruik van gewasbescherming.

PlattelandsTV
nut-van-gewasbescherming

Nut van gewasbescherming

Duurzame gewasbeschermingsmiddelen zijn cruciaal voor een voldoende productie van gezonde voeding.
namaak-en-illegale-gewasbeschermingsmiddelen-in-europa

Namaak en illegale gewasbeschermingsmiddelen in Europa

De handel in namaak- en illegale bestrijdingsmiddelen neemt toe wat reële risico's met zich meebrengt voor de gezondheid van de boeren, het milieu en de economie.
correct-omgaan-met-gewasbeschermingsmiddelen-tips-van-boer-josse-en-jan-peeters

Correct omgaan met gewasbeschermingsmiddelen.

Tips van boer Josse en Jan Peeters.
correct-omgaan-met-gewasbeschermingsmiddelen-tips-van-boer-jean-pierre

Correct omgaan met gewasbeschermingsmiddelen.

Tips van boer Jean-Pierre.
correct-omgaan-met-gewasbeschermingsmiddelen-tips-van-boer-jan

Correct omgaan met gewasbeschermingsmiddelen.

Tips van boer Jan.
christian-walravens-in-dialoog-met-landbouwer-christophe-jolly

Christian Walravens in dialoog met landbouwer Christophe Jolly.

Christian Walravens, al jaren expert bij een lid van Phytofar, praat over geïntegreerde gewasbescherming (IPM).
correct-spuiten-problemen-uitsluiten

Correct spuiten = problemen uitsluiten!

Gouden regels en aandachtspunten vòòr, tijdens en na het bespuiten.
de-rol-van-duurzame-gewasbeschermingsoplossingen-bij-de-productie-van-gezonde-voeding

Gewasbescherming en gezonde voeding!

De rol van duurzame gewasbeschermingsoplossingen bij de productie van gezonde voeding.
debat-glyfosaat-felixpakhuis-antwerpen

Debat glyfosaat — Felixpakhuis Antwerpen

Verbieden? Ja of nee
phytofar-instituut-prijsuitreiking-2017

Phytofar Instituut Prijsuitreiking 2017.

Het Phytofar Instituut moedigt het onderzoek naar een duurzame landbouw verder aan met de Prijzen 2017.
algemene-vergadering-phytofar-2017-plantentuin-van-meise

Algemene Vergadering Phytofar 2017 — Plantentuin van Meise

Thema van de dag: Crop Protection in Sustainable Food Production, met getuigenissenen van Jan Vermaelen, Christian Walravens, Tom Vandenkendelaere, Christophe Wagemans & Ferdinand Jolly.
phytofar-75-jaar-zorg-voor-de-mens-en-zijn-voedsel

Boek 75 jaar Phytofar

Naar aanleiding van haar 75ste verjaardag vroeg Phytofar in 2016 aan voormalig VRT-journalist Paul Muys om een boek te schrijven over het verleden, heden en toekomst van de sector van de gewasbeschermingsmiddelen in België.
algemene-vergadering-phytofar-2016-egmontpaleis-brussel

Algemene Vergadering Phytofar 2016 — Egmontpaleis, Brussel

Het evenement stond in het teken van het 75-jarig bestaan van Phytofar en vierde het rijke verleden van de organisatie met de voorstelling van het boek over de sector in België, geschreven door voormalig VRT-journalist Paul Muys.
autocontrolegids

Autocontrolegids in de sector van de productie en de distributie van gewasbeschermingsmiddelen.

Een nieuwe versie van de gids G-010 is beschikbaar!
phytofar-instituut-prijsuitreiking-2015

Phytofar Instituut Prijsuitreiking 2015.

Voor de 8ste keer reikte het Phytofar Instituut 2 prijzen uit van elk € 7.500 aan twee projecten die bijdragen tot een duurzame landbouw.
ipm-infographic

IPM infographic

De European Crop Protection Association (ECPA) heeft een infographic opgesteld die de basisprincipes van Integrated Pest Management (IPM) en het engagement van onze industrie om duurzame oplossingen voor gewasbescherming te promoten, uitlegt.
topps-drift-verminderen-flyer

TOPPS Drift verminderen, flyer

De uitgaven TOPPS promoten een combinatie van oplossingen, goede praktijken, advies, tips en middelen die het mogelijk maken tegelijk uw bedrijf zo goed mogelijk te beheren en het milieu te respecteren.
topps-drift-verminderen-boekje

TOPPS Drift verminderen, boekje

De uitgaven TOPPS promoten een combinatie van oplossingen, goede praktijken, advies, tips en middelen die het mogelijk maken tegelijk uw bedrijf zo goed mogelijk te beheren en het milieu te respecteren.
topps-afspoeling-en-erosie-verminderen-flyer

TOPPS Afspoeling en erosie verminderen, flyer

De uitgaven TOPPS promoten een combinatie van oplossingen, goede praktijken, advies, tips en middelen die het mogelijk maken tegelijk uw bedrijf zo goed mogelijk te beheren en het milieu te respecteren.
topps-afspoeling-en-erosie-verminderen-boekje

TOPPS Afspoeling en erosie verminderen, boekje

De uitgaven TOPPS promoten een combinatie van oplossingen, goede praktijken, advies, tips en middelen die het mogelijk maken tegelijk uw bedrijf zo goed mogelijk te beheren en het milieu te respecteren.
algemene-vergadering-phytofar-2015-kasteel-van-modave

Algemene Vergadering Phytofar 2015 — in Modave

Het publiek gedeelte van de Algemene Vergadering had als thema "Water use efficiency and water stewardship related to crop protection".
nieuwe-clp-classificatie

Nieuwe CLP-classificatie

CLP is de nieuwe internationale richtlijnen voor classificatie, etikettering en verpakking. De nieuwe CLP-pictogrammen op de etiketten van gewasbeschermingsmiddelen vervangen stilaan de oude. Vanaf 1 juni 2017 kan u nog enkel producten met de nieuwe pictogrammen (ver)kopen.
veilig-werken-met-gewasbeschermingsmiddelen-poster

Veilig werken met gewasbeschermingsmiddelen, poster

CLP classificatie en richtlijnen.
algemene-vergadering-phytofar-2014-martinushoeve-in-zandvliet

Algemene Vergadering Phytofar 2014 — Martinushoeve in Zandvliet

Het thema: "A vision for the future of Europe: 5 steps to promote innovation, competitiveness and sustainable production".
phytofar-instituut-prijsuitreiking-2013

Phytofar Instituut Prijsuitreiking 2013.

Voor de 7e keer reikte het Phytofar Instituut 2 prijzen uit van elk € 7.500 aan twee projecten die bijdragen tot een duurzame landbouw.
goede-praktijken-bij-gewasbescherming

Goede praktijken bij gewasbescherming.

5 filmpjes met tips en voorbeelden uit de praktijk.
intensive-sustainable-farming-contradictio-in-terminis

Intensive sustainable farming: contradictio in terminis?

Duurzaam en intensief, zijn dit twee tegengestelde begrippen of vullen ze elkaar aan?
algemene-vergadering-phytofar-2013-ferme-de-la-ramee-in-jodoigne

Algemene Vergadering Phytofar 2013 — Ferme de La Ramée in Jodoigne

Het thema: "Intensive sustainable farming: contradictio in terminis?”
residus-van-gewasbescherminsmiddelen-pesticiden

Residu’s van gewasbescherminsmiddelen.

Wat zijn MRL’s? Is mijn voedsel veilig?
gewasbeschermingsmiddelen-pesticiden-en-bestuivende-insecten

Gewasbeschermingsmiddelen (pesticiden) en bestuivende insecten.

De gewasbeschermingsindustrie vertelt over onderzoek op bijen en de gezondheid van bestuivers.
activiteitenverslag-phytofar-2012

Activiteitenverslag Phytofar 2012

phytofar-instituut-prijsuitreiking-2011

Phytofar Instituut Prijsuitreiking 2011.

Het Phytofar Instituut moedigt het onderzoek naar een duurzame landbouw verder aan met de Prijzen 2011.
activiteitenrapport-phytofar-2010

Activiteitenrapport Phytofar 2010

geintegreerde-gewasbescherming

IPM (Integrated Pest Management) of geïntegreerde gewasbescherming.

Een bestrijdingsmethode waarbij alle mogelijke technieken geïntegreerd toegepast worden.
vermijden-van-puntvervuiling

Vermijden van puntvervuiling.

Van essentieel belang voor de bescherming van het oppervlaktewater.
de-winnaars-van-de-phytofar-instituut-prijs-2005-en-2009

De winnaars van de Phytofar Instituut Prijs 2005 & 2009.

Tijdens de acht vorige edities van de Prijsuitreiking, hebben we al 17 prijzen uitgedeeld. Maar wat is er ondertussen geworden van al die interessante projecten? Wij waren nieuwsgierig en gingen op bezoek bij de winnaars van de Wetenschappelijke Prijs 2005 en 2009.
activiteitenrapport-phytofar-2007

Activiteitenrapport Phytofar 2007

Wie houdt nu niet van cookies