Voor wie nog meer wil weten!

05.11.2013

Phytofar Instituut Prijsuitreiking 2013.

Op 5 november 2013 reikte het Phytofar Instituut voor de zevende keer een prijs uit van € 7.500 aan twee projecten die bijdragen tot een duurzame landbouw.

De voorzitter van het Phytofar Instituut, Prof. Arsène Burny, haalde in zijn speech de uitdagingen aan waar landbouw en maatschappij voorstaan. Denken we maar aan de toenemende droogteperiodes.
De voorzitter van Phytofar, Klaus Kötting, schetste in zijn welkomstwoord de complexiteit en de veelkleurigheid van duurzame landbouw­systemen, evenals de essentiële bijdrage van de agrochemische en de gewasbeschermings­industrie aan onderzoek en ontwikkeling.

Er werden 11 dossiers ingediend (6 wetenschappelijke en 5 professionele).

De wetenschappelijke prijs is toegekend aan het project “PMV-01 vaccinatie­strategie tegen schade door Pepinomozaïek­virus in de tomatenteelt” onder leiding van Dr. ir. Inge Hanssen - Scientia Terrae vzw, ir. Lieve Wittemans - Proefstation voor de Groenteteelt Sint-Kathelijne-Waver en Dr. Rob Moerkens - Proefcentrum Hoogstraten.

Pepinomozaïek­virus (PepMV) veroorzaakt al een tiental jaren wereldwijd kwaliteits- en productieverliezen in de tomatenteelt onder glas. Sinds enkele jaren is 50 tot 100% van de tomatenteelten in België, Nederland, Frankrijk, Spanje, … besmet met dit virus. Op vraag van de tomatentelers sloegen drie Vlaamse onderzoeks­centra (Scientia Terrae, Proefcentrum Hoogstraten en Proefstation voor de Groenteteelt Sint-Kathelijne-Waver) in 2005 de handen in elkaar om te zoeken naar beheersings­maatregelen om de schade door PepMV te beperken. Met ondersteuning van de volledige Belgische tomatensector werd er een IWT landbouwonderzoeks­project uitgeschreven, dat goedgekeurd en zelfs twee maal verlengd werd. Zes jaar onderzoek leidde uiteindelijk tot een vaccinatie­strategie waarbij tomatenplanten in een jong stadium gevaccineerd worden met een milde PepMV variant om het gewas te beschermen tegen latere infecties met agressieve varianten. De milde variant werd zorgvuldig geselecteerd en aan de hand van een hele reeks efficiëntiestudies werd een bijzonder goede werking aangetoond. In samenwerking met de onderzoeks­partners investeerde het bedrijf De Ceuster N.V. in een registratiedossier om het tomatenvaccin, dat PMV®-01 gedoopt werd, op Europees niveau te registreren als gewasbeschermings­middel voor de beschermde tomatenteelt. Op basis van urgentie en gebrek aan alternatieve controle­maatregelen werd PMV®-01 in teeltseizoen 2011-2012 reeds toegelaten in België voor een periode van 120 dagen. Het product werd dat jaar toegepast op ongeveer één derde van het areaal, met zeer goede resultaten. In het teeltseizoen 2012-2013 was het middel zowel in België als in Nederland toegelaten van 1 november 2012 tot 28 februari 2013, en ook voor het komende teeltseizoen zijn er zowel in België als in Nederland opnieuw toelatingen gepubliceerd. In totaal werd PMV®-01 dit seizoen toegepast op 440 ha tomatenteelt in België en Nederland en er is momenteel ook veel interesse uit andere landen.

De professionele prijs werd uitgereikt aan het project “Duurzame landbouw zoals toegepast op het bedrijf van Claude Henricot”, een dossier ingediend door landbouwer Claude Henricot zelf, in samenwerking met zijn zoon Damien Henricot en studiegenoot Christophe Versailles.

Claude Henricot heeft er ruim 12 jaar geleden voor gekozen om zijn landbouwpraktijk om te bouwen naar een duurzaam systeem. Aan de basis van deze beslissing lag de lage humuswaarde van de bodem. Bovendien had er zich een zeer vaste ondergrond gevormd en was de structuur van de bewerkbare grond ondermaats geworden. Ploegen werd een helse klus, en bovendien leidde ieder onweer telkens opnieuw tot grote erosie­problemen.
Een aantal boerderij­bezoeken in Frankrijk hielpen om de knoop door te hakken en te kiezen voor verduurzaming. De ploeg bleef in de hangar staan, het bewerken van de grond werd vereenvoudigd, er werd geopteerd voor teeltrotatie en het inzaaien van bodembedekkers om de grond vast te houden en erosie tegen te gaan. De eerste 4 jaar was het wat zoeken naar een juist evenwicht en het opbouwen van de nodige kennis. Nu levert het systeem zijn vruchten af en worden elk jaar nieuwe technieken toegepast, zoals de integratie van bloemenranden en nestkastjes om de biodiversiteit te bevorderen. Vandaag de dag verzekeren deze maatregelen op de boerderij van Claude Henricot hem van een vergelijkbaar rendement met dat van omliggende boerderijen, met tezelfdertijd besparingen in mankracht en een verminderd verbruik van brandstoffen, gewasbeschermings­middelen en meststoffen.

De gastspreker van de avond was Gilbert Houins, gedelegeerd bestuurder van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Hij gaf een overzicht van de mogelijke risico's voor de voedselketen in België in deze presentatie.

In bovenstaand filmpje zie je onder meer Klaus Kötting, voorzitter van Phytofar, Prof. Arsène Burny, voorzitter van het Phytofar Instituut en Prof. André Huyghebaert, vice-voorzitter van het Phytofar Instituut, Gilbert Houins, gedelegeerd bestuurder van FAVV die een gastpresentatie verzorgde "Welke risico's voor de voedselketen in België", en Minister Sabine Laruelle die de prijzen overhandigde.

Laureaten Phytofar Instituut 2013.

laureaten-phytofar-instituut-2013

In het tweede filmpje gaan we op bezoek bij de 2 winnaars, en laten ze ons hun project in de praktijk zien.

Terug
herbeleef-onze-algemene-vergadering-met-deze-beelden

Herbeleef onze Algemene Vergadering met deze beelden

Genieten jullie nog even mee van de presentaties, video’s en foto’s van onze Algemene Vergadering van 16 mei?
6000-kinderen-slachtoffer-van-incident-met-chemische-producten

6.000 kinderen slachtoffer van incident met chemische producten

De FOD Volksgezondheid ontwikkelde daarom in samenwerking met Uitgeverij Averbode en het Antigifcentrum lespakketten voor het lager onderwijs.
jaarverslag-2021-van-dg-dier-plant-en-voeding-plantenbescherming-speelt-belangrijke-rol

Jaarverslag 2021 van DG Dier, Plant en Voeding

Plantenbescherming speelt belangrijke rol.
brochure-cle-may-2022

Brochure CropLife Europe over bestrijdingsmiddelen en voedselveiligheid

Brochure over het gebruik van bestrijdingsmiddelen en voedselveiligheid.
bekijk-het-nieuwe-filmpje-over-zieke-planten-en-plantenziekten-in-de-tuin-en-volg-phytofar-op-youtube

Bekijk het nieuwe filmpje over zieke planten en plantenziekten in de tuin

bekijk-de-nieuwe-filmpjes-over-bestuivers-en-onkruid-en-volg-phytofar-op-youtube

Bekijk de nieuwe filmpjes over bestuivers en onkruid

Na het belang van het etiket, het bestrijden van slakken en het beschermen van je huisdieren, kom je nu alles te weten over onkruid en bestuivers in onze twee nieuwe filmpjes.
residulimieten-in-een-complexe-wereldhandel-een-uitdaging-voor-de-hele-voedselketen

Residulimieten in een complexe wereldhandel: een uitdaging voor de hele voedselketen.

Veel van de in Europa geïmporteerde goederen zijn producten die niet commercieel of in onvoldoende hoeveelheden binnen Europa kunnen worden geteeld. Om invoer toe te laten hebben we importtoleranties nodig.
nieuw-filmpje-lees-altijd-het-etiket-en-volg-phytofar-op-youtube

Nieuw filmpje: Lees altijd het etiket!

Er staat een schat aan informatie op het etiket van een gewas­beschermings­middel. Kijk snel naar het nieuwe filmpje en volg Phytofar op YouTube!
hoe-kan-je-best-je-huisdieren-beschermen-als-je-producten-voor-je-tuin-gebruikt

Hoe kan je best je huisdieren beschermen als je producten voor je tuin gebruikt?

Bekijk de nieuwe filmpjes en ga aan de slag!
handig-in-de-tuin-handige-filmpjes-om-je-tuin-te-beschermen-tegen-slakken

Handig in de tuin: handige filmpjes om je tuin te beschermen tegen slakken

Hoe je kan voorkomen dat er slakken in je tuin komen? Of hoe krijg je ze weg, eens ze er zijn? Bekijk de nieuwe filmpjes op www.HandigindeTuin.be en ga aan de slag!
nuttige-links

Nuttige links

Websites over de wetgeving, erkenning en veiligheid van gewasbeschermings­middelen, de voedselketen en het leefmilieu.
voedselveiligheid

Voedselveiligheid:

alle wetenschappelijke studies tonen aan dat het eten van groenten en fruit gezond is, ongeacht of ze afkomstig zijn van geïntegreerde of biologische teelt.
phytofar-aan-het-woord-over-duurzaam-gebruik-van-gewasbescherming-op-plattelandstv-in-maart-2020

Phytofar aan het woord over duurzaam gebruik van gewasbescherming.

PlattelandsTV
nut-van-gewasbescherming

Nut van gewasbescherming

Duurzame gewasbeschermingsmiddelen zijn cruciaal voor een voldoende productie van gezonde voeding.
namaak-en-illegale-gewasbeschermingsmiddelen-in-europa

Namaak en illegale gewasbeschermingsmiddelen in Europa

De handel in namaak- en illegale bestrijdingsmiddelen neemt toe wat reële risico's met zich meebrengt voor de gezondheid van de boeren, het milieu en de economie.
10de-editie-van-de-phytofar-instituut-prijzen-aanmoediging-voor-het-onderzoek-naar-een-duurzame-landbouw

Phytofar Instituut Prijsuitreiking 2019.

Tijdens de 10de editie van de Phytofar Instituut Prijzen gingen we weer op zoek naar Belgische onderzoekers en professionelen die inzetten op duurzame landbouw.
correct-omgaan-met-gewasbeschermingsmiddelen-tips-van-boer-josse-en-jan-peeters

Correct omgaan met gewasbeschermingsmiddelen.

Tips van boer Josse en Jan Peeters.
correct-omgaan-met-gewasbeschermingsmiddelen-tips-van-boer-jean-pierre

Correct omgaan met gewasbeschermingsmiddelen.

Tips van boer Jean-Pierre.
correct-omgaan-met-gewasbeschermingsmiddelen-tips-van-boer-jan

Correct omgaan met gewasbeschermingsmiddelen.

Tips van boer Jan.
christian-walravens-in-dialoog-met-landbouwer-christophe-jolly

Christian Walravens in dialoog met landbouwer Christophe Jolly.

Christian Walravens, al jaren expert bij een lid van Phytofar, praat over geïntegreerde gewasbescherming (IPM).
correct-spuiten-problemen-uitsluiten

Correct spuiten = problemen uitsluiten!

Gouden regels en aandachtspunten vòòr, tijdens en na het bespuiten.
de-rol-van-duurzame-gewasbeschermingsoplossingen-bij-de-productie-van-gezonde-voeding

Gewasbescherming en gezonde voeding!

De rol van duurzame gewasbeschermingsoplossingen bij de productie van gezonde voeding.
debat-glyfosaat-felixpakhuis-antwerpen

Debat glyfosaat — Felixpakhuis Antwerpen

Verbieden? Ja of nee
phytofar-instituut-prijsuitreiking-2017

Phytofar Instituut Prijsuitreiking 2017.

Het Phytofar Instituut moedigt het onderzoek naar een duurzame landbouw verder aan met de Prijzen 2017.
algemene-vergadering-phytofar-2017-plantentuin-van-meise

Algemene Vergadering Phytofar 2017 — Plantentuin van Meise

Thema van de dag: Crop Protection in Sustainable Food Production, met getuigenissenen van Jan Vermaelen, Christian Walravens, Tom Vandenkendelaere, Christophe Wagemans & Ferdinand Jolly.
phytofar-75-jaar-zorg-voor-de-mens-en-zijn-voedsel

Boek 75 jaar Phytofar

Naar aanleiding van haar 75ste verjaardag vroeg Phytofar in 2016 aan voormalig VRT-journalist Paul Muys om een boek te schrijven over het verleden, heden en toekomst van de sector van de gewasbeschermingsmiddelen in België.
algemene-vergadering-phytofar-2016-egmontpaleis-brussel

Algemene Vergadering Phytofar 2016 — Egmontpaleis, Brussel

Het evenement stond in het teken van het 75-jarig bestaan van Phytofar en vierde het rijke verleden van de organisatie met de voorstelling van het boek over de sector in België, geschreven door voormalig VRT-journalist Paul Muys.
autocontrolegids

Autocontrolegids in de sector van de productie en de distributie van gewasbeschermingsmiddelen.

Een nieuwe versie van de gids G-010 is beschikbaar!
phytofar-instituut-prijsuitreiking-2015

Phytofar Instituut Prijsuitreiking 2015.

Voor de 8ste keer reikte het Phytofar Instituut 2 prijzen uit van elk € 7.500 aan twee projecten die bijdragen tot een duurzame landbouw.
ipm-infographic

IPM infographic

De European Crop Protection Association (ECPA) heeft een infographic opgesteld die de basisprincipes van Integrated Pest Management (IPM) en het engagement van onze industrie om duurzame oplossingen voor gewasbescherming te promoten, uitlegt.
topps-drift-verminderen-flyer

TOPPS Drift verminderen, flyer

De uitgaven TOPPS promoten een combinatie van oplossingen, goede praktijken, advies, tips en middelen die het mogelijk maken tegelijk uw bedrijf zo goed mogelijk te beheren en het milieu te respecteren.
topps-drift-verminderen-boekje

TOPPS Drift verminderen, boekje

De uitgaven TOPPS promoten een combinatie van oplossingen, goede praktijken, advies, tips en middelen die het mogelijk maken tegelijk uw bedrijf zo goed mogelijk te beheren en het milieu te respecteren.
topps-afspoeling-en-erosie-verminderen-flyer

TOPPS Afspoeling en erosie verminderen, flyer

De uitgaven TOPPS promoten een combinatie van oplossingen, goede praktijken, advies, tips en middelen die het mogelijk maken tegelijk uw bedrijf zo goed mogelijk te beheren en het milieu te respecteren.
topps-afspoeling-en-erosie-verminderen-boekje

TOPPS Afspoeling en erosie verminderen, boekje

De uitgaven TOPPS promoten een combinatie van oplossingen, goede praktijken, advies, tips en middelen die het mogelijk maken tegelijk uw bedrijf zo goed mogelijk te beheren en het milieu te respecteren.
algemene-vergadering-phytofar-2015-kasteel-van-modave

Algemene Vergadering Phytofar 2015 — in Modave

Het publiek gedeelte van de Algemene Vergadering had als thema "Water use efficiency and water stewardship related to crop protection".
nieuwe-clp-classificatie

Nieuwe CLP-classificatie

CLP is de nieuwe internationale richtlijnen voor classificatie, etikettering en verpakking. De nieuwe CLP-pictogrammen op de etiketten van gewasbeschermingsmiddelen vervangen stilaan de oude. Vanaf 1 juni 2017 kan u nog enkel producten met de nieuwe pictogrammen (ver)kopen.
veilig-werken-met-gewasbeschermingsmiddelen-poster

Veilig werken met gewasbeschermingsmiddelen, poster

CLP classificatie en richtlijnen.
algemene-vergadering-phytofar-2014-martinushoeve-in-zandvliet

Algemene Vergadering Phytofar 2014 — Martinushoeve in Zandvliet

Het thema: "A vision for the future of Europe: 5 steps to promote innovation, competitiveness and sustainable production".
goede-praktijken-bij-gewasbescherming

Goede praktijken bij gewasbescherming.

5 filmpjes met tips en voorbeelden uit de praktijk.
intensive-sustainable-farming-contradictio-in-terminis

Intensive sustainable farming: contradictio in terminis?

Duurzaam en intensief, zijn dit twee tegengestelde begrippen of vullen ze elkaar aan?
algemene-vergadering-phytofar-2013-ferme-de-la-ramee-in-jodoigne

Algemene Vergadering Phytofar 2013 — Ferme de La Ramée in Jodoigne

Het thema: "Intensive sustainable farming: contradictio in terminis?”
residus-van-gewasbescherminsmiddelen-pesticiden

Residu’s van gewasbescherminsmiddelen.

Wat zijn MRL’s? Is mijn voedsel veilig?
gewasbeschermingsmiddelen-pesticiden-en-bestuivende-insecten

Gewasbeschermingsmiddelen (pesticiden) en bestuivende insecten.

De gewasbeschermingsindustrie vertelt over onderzoek op bijen en de gezondheid van bestuivers.
activiteitenverslag-phytofar-2012

Activiteitenverslag Phytofar 2012

phytofar-instituut-prijsuitreiking-2011

Phytofar Instituut Prijsuitreiking 2011.

Het Phytofar Instituut moedigt het onderzoek naar een duurzame landbouw verder aan met de Prijzen 2011.
activiteitenrapport-phytofar-2010

Activiteitenrapport Phytofar 2010

geintegreerde-gewasbescherming

IPM (Integrated Pest Management) of geïntegreerde gewasbescherming.

Een bestrijdingsmethode waarbij alle mogelijke technieken geïntegreerd toegepast worden.
vermijden-van-puntvervuiling

Vermijden van puntvervuiling.

Van essentieel belang voor de bescherming van het oppervlaktewater.
de-winnaars-van-de-phytofar-instituut-prijs-2005-en-2009

De winnaars van de Phytofar Instituut Prijs 2005 & 2009.

Tijdens de acht vorige edities van de Prijsuitreiking, hebben we al 17 prijzen uitgedeeld. Maar wat is er ondertussen geworden van al die interessante projecten? Wij waren nieuwsgierig en gingen op bezoek bij de winnaars van de Wetenschappelijke Prijs 2005 en 2009.
activiteitenrapport-phytofar-2007

Activiteitenrapport Phytofar 2007

Wie houdt nu niet van cookies