Algemene Vergadering Phytofar 2017 — Plantentuin van Meise
Crop Protection in Sustainable Food Production.
Goedele Digneffe, voorzitter van Phytofar, kaderde in haar openingsspeech de bijdrage van onze industrie in een duurzame voedselproductie. Het gaat niet enkel over het verhogen van de opbrengst, niet enkel over de oogst “veilig stellen”, het is ook het verhogen van de kwaliteit van het eindproduct, het verlagen van de impact op het milieu en de gebruiker. Een moderne voedselproductie is ook het intensiveren en verduurzamen van kennis en technologie, het zoeken naar synergieën. Niet alleen synergieën in teelttechnieken, maar ook tussen alle verschillende actoren: samenwerking en overleg tussen alle spelers in de voedselvoorziening leidt tot vooruitgang.
Een vertegenwoordiger van de federale minister van Landbouw Willy Borsus luisterde samen met de genodigden naar presentaties over de noodzaak van gewasbeschermingsmiddelen voor een duurzame en economisch gezonde landbouw. Steffen Noleppa van Humboldt Forum for Food and Agriculture (Duitsland) en professor Wannes Keulemans van Laboratory for Fruit Breeding and Biotechnology, KULeuven lieten verschillende actuele thema’s aan bod komen: circulaire economie, voedselverliezen, uitstoot van broeikasgassen en efficiënt water- en landgebruik.
In het aansluitend debat onder leiding van Jacques Van Outryve, journalist bij Boer&Tuinder, bleek dat er nood is aan eenvoudige en correcte communicatie naar overheid en groot publiek toe. Enkel zo kan duidelijk worden dat gewasbeschermingsmiddelen en veredeling van gewassen nodig zijn om voldoende gezond voedsel te produceren in België en in de wereld.