Japanse bedrijven spelen belangrijke rol in onze voedselproductie.
Naar aanleiding van het Belgisch Staatsbezoek aan Japan, werd een ontmoeting georganiseerd tussen Japan Crop Protection Association (JCPA), de Japanse federatie van de gewasbeschermingsmiddelenproducenten en Phytofar, de Belgische sectorfederatie. Japan heeft een zeer sterke innovatie-cluster op het vlak van de gewaskennisindustrie. De investeringen in innovatie en ontwikkeling door deze “verre” sectorgenoten zijn van wereldwijd belang. Hun producten en diensten spelen ook een belangrijke rol in het aanbieden van voldoende oplossingen aan onze landbouwers in België. Ze zijn noodzakelijk om de vele natuurlijke vijanden die zowel de kwantiteit als de kwaliteit van onze voedselproductie bedreigen, het hoofd te bieden.
Het aandeel van gewasbeschermingsonderzoek dat specifiek voor de Europese markt wordt ontwikkeld, is geërodeerd van 33.3% in de jaren 80 over 25.0% in de jaren negentig om verder terug te vallen tot 7.7% in de periode 2005-2014. Deze verschuiving kent vele oorzaken. In de kantlijn van het Belgische staatsbezoek aan Japan bezocht Phytofar de Japanse sectorgenoot.
Goedele Digneffe, voorzitter van Phytofar v.z.w. legt uit met welke argumenten de associatie naar Japan trekt: “Eén van de doelstellingen van deze ontmoeting is om Japanse R&D firma’s te overtuigen te blijven investeren in innovatieve moleculen voor Europese teelten. De Europese regelgeving voor gewasbescherming is de strengste in de wereld, maar dit mag geen reden zijn voor Japanse firma’s om in hun innovatie te gaan focussen op andere werelddelen. De landbouw in België en Europa is er één met de hoogste toegevoegde waarde in de wereld, denk maar aan onze groente- en sierteeltsector. De knowhow en kennis van onze landbouwers is van wereldklasse en ondernemingen in de sector investeren fors in duurzame oplossingen voor de landbouw.”
Om u een idee te geven: de leidende Japanse gewaskennisbedrijven dienden gedurende de periode 2008-2013 maar liefst 239 patenten in het domein van gewasbescherming in1. Dat is een kleine 25% van alle patenten die door de grote spelers in die periode werden ingediend. Een 4-tal Europese en een 4-tal Amerikaanse bedrijven ontwikkelen nieuwe actieve stoffen voor gewasbescherming. In Japan zijn dat er maar liefst 11.
Voor de Belgische land- en tuinbouw zal het netto aantal oplossingen voor de vele ziekten en plagen in Europa nog een tijdje dalen. Belangrijk dus dat in landen zoals Japan men aan de voedselvoorziening van de volgende generaties blijft werken. Moeilijke jaren zoals dit jaar tonen dat dit geen overbodige luxe is. Dit jaar kenden we immers stevige uitdagingen voor het beschermen van oogsten zoals aardappelen en druiven en opbrengstverliezen van meer dan 40%.
1Philips McDougall, Oktober 2015
Terug