Gewasbescherming: van ontwikkeling tot recyclage!

13.01.2021
raad-van-state-herbevestigt-waalse-overheid-moet-federale-bevoegdheden-respecteren-en-mocht-gebruik-van-glyfosaat-niet-verbieden

Raad van State herbevestigt: Waalse overheid moet federale bevoegdheden respecteren en mocht gebruik van glyfosaat niet verbieden.

In april 2017 publiceerde de Waalse overheid een uitvoeringsbesluit dat het gebruik van glyfosaathoudende producten op haar grondgebied tijdelijk verbood. Het verwarrende was dat producten met glyfosaat toen in Wallonië wel verkocht mochten worden, maar dus niet gebruikt. De enige uitweg voor Phytofar om aan te kaarten dat ook de regio’s de Belgische (federale) en Europese spelregels moeten respecteren, was een geding aanspannen voor de Raad van State. Die geeft Phytofar nu gelijk en annuleert het Waalse besluit! Voor de vele tuinders in Wallonië: deze uitspraak verandert voor hen voorlopig … niets.

Op 11 januari 2021 heeft de Raad van State een uitspraak gedaan in de rechtszaak die Phytofar in 2017 had aangespannen tegen het Waalse uitvoeringsbesluit over glyfosaathoudende gewasbeschermings-middelen. Dit uitvoeringsbesluit van april 2017 verbood voor 18 maanden (en voor 6 maanden voor professionele gebruikers) het gebruik van glyfosaathoudende gewasbeschermingsmiddelen op het Waalse grondgebied. Het verwarrende was dat producten met glyfosaat toen in België verkocht mochten worden, maar dus niet gebruikt mochten worden in Wallonië. Met deze rechtszaak wilde Phytofar aankaarten dat ook de regio’s, de Belgische (federale) en Europese spelregels moeten respecteren. Het gebrek aan legale en wetenschappelijke basis om, zonder een evaluatie van de betrokken producten, tot een gebruiksverbod over te gaan, hebben we eveneens willen aankaarten. Nu is er dus een uitspraak.

De Raad van State heeft beslist dat het Waalse uitvoeringsbesluit geannuleerd wordt en baseert zich hiervoor op het principe van het gebrek aan federale loyaliteit: dit regionale besluit was niet in overeenstemming met de federale regels. Dit argument werd ook in een eerdere rechtszaak al naar voor gebracht door het Grondwettelijk Hof. Phytofar is tevreden dat er door de regio’s geen “à la carte” versie kan gemaakt worden van de Europese en federale wetgeving. Phytofar betreurt wel dat daarvoor jaren van rechtsvacuüm en verwarring ontstaan is. In het Vlaams Gewest loopt momenteel nog een procedure met gelijkaardige inbreuken op de federale en Europese spelregels.

In de praktijk verandert er niets: het Waalse besluit gold voor 18 maanden, en was niet meer van toepassing. De federale overheid heeft ondertussen de markttoelatingen voor niet-professioneel gebruik aangepast waardoor glyfosaat niet meer toegelaten is voor particulieren.

Toch neemt dit niet weg dat Phytofar zich blijft scharen achter het feit dat regio’s de Belgische en Europese regels moeten respecteren en dat er hiervoor wettelijke en wetenschappelijk onderbouwde procedures voor gevolgd moeten worden. We willen hier graag als sector blijvend over communiceren.

Tegelijkertijd investeren we in oplossingen op maat van de amateur-tuinder én met oog voor mens en omgeving. Iedereen kan terecht op de website voor informatie over goed en veilig gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Terug
belofte-om-plastic-vervuiling-te-verminderen

Belofte om plastic vervuiling te verminderen

Onze inzet voor de circulaire economie.
chemiebedrijven-in-antwerpse-haven-onderzoeken-hergebruik-afvalwater-met-project-cherish2o

Chemiebedrijven in Antwerpse haven onderzoeken hergebruik afvalwater met project CHERISH2O

Hoe kunnen we efficiënt afvalwater van chemiebedrijven in Antwerpse haven zuiveren voor hergebruik? CHERISH2O's doel is hoogwaardig proceswater produceren, wat waterverbruik vermindert.
de-agrirecover-inzamelcampagne-van-lege-verpakkingen-is-begonnen

De AgriRecover inzamelcampagne van lege verpakkingen is begonnen!

Ook dit jaar zamelt AgriRecover bij professionele gebruikers lege verpakkingen van gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen, biociden en zaden in die producten bevatten die door haar leden op de markt zijn gebracht in België en Luxemburg.
fytolicenties-in-2023

Fytolicenties in 2023

Sinds 25 november 2015 moet elke professionele gebruiker, verdeler of voorlichter van gewasbeschermingsmiddelen een fytolicentie behalen.
7000-mensen-allemaal-samen-voor-uw-gezondheid-op-libramont

7000 mensen, allemaal samen voor uw gezondheid, op Libramont!

Dit weekend hebben meer dan 7000 bezoekers de stand “Pôle One Health” bezocht en het parcours “Van zaadje en weide tot bord” ontdekt op de Foire van Libramont.
persbericht-efficiente-integratie-van-digitale-en-precisielandbouw-in-het-toelatingsproces-van-gewasbeschermingsmiddelen-is-essentieel-voor-verdere-verduurzaming-landbouw

Persbericht: Efficiënte integratie van digitale en precisielandbouw in het toelatingsproces van gewasbeschermingsmiddelen is essentieel voor verdere verduurzaming landbouw

De landbouwindustrie moet innoveren met technologieën voor gewasbescherming. Europa richt zich op innovatie zonder implementatie, wat in Leuven wordt besproken tijdens de Algemene Vergadering van Belplant.
persbericht-europese-industrie-roept-met-antwerp-declaration-op-tot-industrial-deal-met-10-dringende-acties-om-de-internationale-concurrentiekracht-te-herstellen

Persbericht: Europese industrie roept met ‘Antwerp Declaration’ op tot Industrial Deal met 10 dringende acties om de internationale concurrentiekracht te herstellen

favv-belplant-en-belanghebbende-sectororganisaties-tekenen-memorandum-om-incidenten-met-gewasbeschermingsmiddelen-te-voorkomen

Memorandum gewasbeschermingsmiddelen

FAVV, Belplant en belanghebbende sectororganisaties tekenen Memorandum om incidenten met gewasbeschermingsmiddelen te voorkomen
2-040-ton-illegale-gewasbeschermingsmiddelen-in-beslag-genomen

2 040 ton illegale gewasbeschermingsmiddelen in beslag genomen

gewasbeschermingsbedrijf-wint-de-fit-exporter-of-the-year-award-2023

Gewasbeschermingsbedrijf wint de FIT "Exporter of the year" award 2023!

Globachem, een familiebedrijf uit Sint-Truiden, dat sinds ongeveer 20 jaar land- en tuinbouwers helpt hun gewassen gezond te houden, mocht op 20 september de award in ontvangst nemen!
nieuwe-versie-van-de-handleiding-voor-de-aanvrager-van-een-toelating-voor-een-gewasbeschermingsmiddel-in-belgie

Nieuwe versie van de handleiding voor de aanvrager van een toelating voor een gewasbeschermingsmiddel in België

Een nieuwe versie van ‘de gids’, de handleiding voor de aanvrager van een toelating voor een gewasbeschermingsmiddel in België is, nu beschikbaar.
overweldigend-succes-van-de-eerste-editie-van-het-platform-plantengezondheid

Overweldigend succes van de eerste editie van het Platform Plantengezondheid!

bufferzones-een-oplossing-om-de-aanwezigheid-van-gewasbeschermingsmiddelen-in-het-oppervlaktewater-te-verminderen

Bufferzones

Een oplossing om de aanwezigheid van gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater te verminderen.
algemene-vergadering-belplant-2023

Algemene Vergadering Belplant 2023

Is de Sustainable Use Regulation geschikt om landbouw, biodiversiteit en klimaatverandering met elkaar te verzoenen?
de-uitspraak-van-het-europees-hof-over-neonicotinoiden-benadrukt-de-inconsistentie-van-de-eu-regelgeving

De uitspraak van het Europees Hof over neonicotinoïden benadrukt de inconsistentie van de EU-regelgeving.

Volgens landbouweconoom Graham Brookes, roept de recente uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie dat de EU-lidstaten niet langer afwijkingen (derogaties) mogen toestaan voor het gebruik van neonicotinoïde zaadbehandelingen een aantal belangrijke vragen op.
binnenkort-verbod-op-export-belgisch-bier

Binnenkort verbod op export Belgisch bier?

Standpunt van Belplant over het voorstel tot exportverbod van gevaarlijke chemische stoffen in België (2)
voortschrijdend-inzicht-zorgt-voor-veilig-voedsel

Voortschrijdend inzicht zorgt voor veilig voedsel

Reactie van Belplant op het rapport van PAN Europe.
arrestaties-verricht-en-1150-ton-namaakproducten-gevonden-tijdens-operatie-silver-axe

Silver Axe 2022 is een operatie van Europol om illegale en namaak gewasbeschermingsmiddelen te bestrijden

Silver Axe liep van januari tot april 2022 en heeft 10 arrestaties en 1.150 ton illegale en namaakproducten opgeleverd.
jaarverslag-2021-van-dg-dier-plant-en-voeding-plantenbescherming-speelt-belangrijke-rol

Jaarverslag 2021 van DG Dier, Plant en Voeding

Plantenbescherming speelt belangrijke rol.
traceren-van-producten-voor-gewasbescherming

Traceren van producten voor gewasbescherming

Door de COVID periode, verstoring van de supply chain en oorlog in Ukraïne is het duidelijk dat de voedselproductie van cruciaal belang is voor de Europese land- en tuinbouw.
waarom-verdienen-onze-gewassen-bescherming-br-veilig-voldoende-duurzaam-en-betaalbaar-voedsel-voor-iedereen

Stakeholders ontdekken: Waarom verdienen onze gewassen bescherming?

Veilig, voldoende, duurzaam en betaalbaar voedsel voor iedereen.
nieuwe-vlaamse-maatregelen-rond-geintegreerde-gewasbescherming-ipm

Nieuwe Vlaamse maatregelen rond Geïntegreerde Gewasbescherming IPM

Sinds 1 januari 2014 moet elke professionele gebruiker van gewasbeschermingsmiddelen de regels rond geïntegreerde gewasbescherming toepassen: duurzaam, beredeneerd gebruik van gewasbeschermingstechnieken en –middelen.
wat-zijn-gewasbeschermingsmiddelen

Wat zijn gewasbeschermingsmiddelen?

Wettelijk gezien wordt een onderscheid gemaakt tussen pesticiden, gewasbeschermingsmiddelen en biociden
nut-van-gewasbescherming

Nut van gewasbescherming

Duurzame gewasbeschermingsmiddelen zijn cruciaal voor een voldoende productie van gezonde voeding.
hoe-worden-gewasbeschermingsmiddelen-gemaakt

Hoe worden gewasbeschermingsmiddelen gemaakt?

Bij het ontwikkelen van een nieuw gewasbeschermingsmiddel zoeken wetenschappers eerst naar de 'zwakke punten’ van de plaag en trachten dan een molecule te ontwikkelen die deze zwakke punten aanvalt.
wetgeving

Wetgeving

De regelgeving om gewasbeschermingsmiddelen op de markt te brengen in de EU en in België is een van de strengste ter wereld.
distributie-en-transport

Distributie en transport

PhytoDis en PhytoTrans staan tot uw dienst.
recyclage-verpakkingen

Recyclage lege verpakkingen

In België coördineert AgriRecover de inzameling van lege verpakkingen van gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen, zaden en biociden uit de professionele sector. Ook de niet bruikbare gewasbeschermingsmiddelen, de zogenaamde NBGM, worden door hen opgehaald.
reizen-naar-het-buitenland-help-plantenziekten-in-belgie-te-voorkomen

Reizen naar het buitenland: help plantenziekten in België te voorkomen!

Op 14 december 2019 treedt de nieuwe Europese Plantengezondheidsverordening (EU) 2016/2031 in werking.
phytofar-75-jaar-zorg-voor-de-mens-en-zijn-voedsel

Boek 75 jaar Phytofar

Naar aanleiding van haar 75ste verjaardag vroeg Phytofar in 2016 aan voormalig VRT-journalist Paul Muys om een boek te schrijven over het verleden, heden en toekomst van de sector van de gewasbeschermingsmiddelen in België.
autocontrolegids

Autocontrolegids in de sector van de productie en de distributie van gewasbeschermingsmiddelen.

Een nieuwe versie van de gids G-010 is beschikbaar!
Wie houdt nu niet van cookies