Belgisch voorzitterschap EU2024BE: Prioriteiten: voedselveiligheid, planten- en dierengezondheid
Tijdens het Belgisch voorzitterschap worden er twee prioritaire pijlers naar voren geschoven wat betreft het landbouw- en voedselbeleid. Enerzijds staan voedselzekerheid en -autonomie hoog op de agenda en anderzijds zal de verdere verduurzaming van de voedselproductie en -consumptie centraal staan.
Er zal bijzondere aandacht worden besteed aan beleidscoherentie, vooral op het gebied van handel, gezondheid, milieu en klimaat, om zo een holistische (One World, One Health) aanpak te verzekeren. Ook innovatie, circulaire economie, en handelsbetrekkingen zullen een belangrijke rol spelen in het landbouwbeleid tijdens het Belgisch voorzitterschap.
Het is belangrijk te noteren dat de bevoegdheden inzake het landbouw- en voedselbeleid verdeeld zijn over de federale en gewestelijke overheden. In het verdere overzicht hierna wordt er gefocust op de bevoegdheden van de FOD Volksgezondheid.
Duurzaam voedselsysteem
Vanuit economisch, sociaal en milieuperspectief is het noodzakelijk dat ons voedselsysteem nog duurzamer wordt en dat de voedselveiligheid, de gezondheid van planten en dieren tegelijk gewaarborgd blijven. Daarom zal het Belgisch voorzitterschap werken aan een verdere harmonisering van de regelgeving en aan de promotie van veiligheid en transparantie doorheen de volledige voedselketen, met het ‘from farm to fork’-principe als uitgangspunt. Het Belgisch voorzitterschap wil de consument ook nauwer betrekken en aanzetten tot het maken van evenwichtige voedingskeuzes.
Planten- en dierengezondheid
Planten vormen de basis voor het leven op aarde: ze voorzien ons van lucht om in te ademen en voedsel om te eten. Door de opwarming van de aarde en menselijke activiteiten zoals handel en reizen, staan planten vandaag zwaar onder druk. Plantenplagen kunnen rampzalige economische en ecologische schade aanrichten. Daarom organiseert de FOD Volksgezondheid tijdens het voorzitterschap een symposium onder de naam ‘Plant Health Without Borders’: plantenplagen stoppen niet aan onze grenzen, dus mag internationale samenwerking dat ook niet doen.
Op vlak van dierengezondheid benadrukt België tijdens het Voorzitterschap oa zijn cruciale rol als een van de stichtende leden van de Werelddierengezondheidsorganisatie (WOAH) in 1924.
Europese dossiers
Tenslotte zal de FOD ook een cruciale rol spelen in de coördinatie van de onderhandelingen met de andere lidstaten en het Europees Parlement over nieuwe wetgeving, zoals onder andere deze met betrekking tot het duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en de introductie van nieuwe genomische technieken in onze voedselproductie.
Ook sturen ze hun experten naar alle uithoeken van de wereld om de Europese standpunten in het kader van de opmaak van de internationale normen op het vlak van voedselveiligheid (Codex Alimentarius) te coördineren.
Terug