België dringt risico verbonden aan gebruik gewasbescherming met 35% terug
België staat op de negende plaats in de Europese rangschikking als het gaat over het terugdringen van het gewasbeschermingsmiddelengebruik. In 2019 was het risico verbonden aan het gebruik ervan in ons land met ongeveer 35 procent verminderd in vergelijking met de periode 2011-2013. Dat meldt federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR) op basis van een nieuwe analyse van Eurostat.
Het rapport van Eurostat bevat de geharmoniseerde risico-indicatoren die verbonden zijn aan het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op basis van het gehalte aan werkzame stoffen. Het houdt dus niet enkel rekening met het verkoopvolume, maar ook met de risico’s ervan.
In de hele Europese Unie is het risico verbonden aan het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen gedaald met 21 procent in de periode 2011-2019. Met een reductie van 35 procent scoort België dus beter dan het gemiddelde. Het laat daarmee de ons omringende landen als Nederland (-31%) en Duitsland (20%) achter zich. Frankrijk doet het nog net iets beter met een daling van het middelengebruik met 37 procent. In Luxemburg daalt het met 50 procent.
Absolute kampioen is Roemenië. Daar daalde het risico verbonden aan het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen met maar liefst 62 procent. In vijf lidstaten werd dan weer er een stijging van het risico opgetekend. Het gaat om Finland (+18%), Oostenrijk (+21%), Cyprus (+40%), Letland (+40%) en Estland (+50%).
De Europese Unie wil haar voedselsysteem laten evolueren naar een meer duurzaam model. Om dat te behalen, zijn er concrete strategieën uitgewerkt, zoals de ‘farm-to-fork’-strategie. “Daarin staat onder meer dat het risico verbonden aan het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tegen 2030 gehalveerd moet worden”, aldus Clarinval.
De minister is tevreden met de resultaten. "Ons land legt zich steeds meer toe op het verminderen van het risico dat verbonden is aan het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Dat werpt ook duidelijk zijn vruchten af. België en de Belgische landbouwers in het bijzonder, die vaak bekritiseerd worden, zijn in werkelijkheid de goede leerlingen in Europa en de rest van de wereld", meent Clarinval.
Terug