Reactie op artikels in pers over gewasbeschermingsmiddelen
Phytofar, de Belgische Vereniging van de industrie van Gewasbeschermingsmiddelen, vindt het belangrijk mee te werken aan de verspreiding van correcte en duidelijke informatie over de complexe materie van gewasbescherming. Daarom willen wij graag reageren op enkele recente artikels in de pers rond gewasbescherming.
In de gewasbescherming werd de laatste 10 jaar enorm geïnvesteerd op vlak van milieuveiligheid en gebruikersveiligheid. Eigenlijk begint veilig werken met de producten zelf. Er is een evolutie naar producten die intrinsiek minder gevaarlijk zijn en die evolutie is al heel lang bezig. Zowel voor de acute als de chronische toxiciteit worden maatregelen genomen. Echter, het duurt lang voor er iets op de markt komt, want er moeten heel veel testen gebeuren. De eisen voor producten worden elk jaar zwaarder. Je moet er dus voor zorgen dat dat de producten die er zijn en efficiënt zijn, behouden blijven, ook al zijn ze gevaarlijk. Maar als dat het enige product is dat helpt tegen die ziekte, moeten we ervoor zorgen dat het correct gebruikt wordt en de risico’s beperkt worden.
Het design van de verpakking wordt steeds geoptimaliseerd zodat het niet uit de handen glipt of dat er product verloren gaat. De laatste vernieuwing is de Easyconnect. Dit is een gesloten vulsysteem waarbij de gebruiker niet meer in contact kan komen met het vloeibare gewasbeschermingsmiddel. Dat is een inspanning van heel de gewasbeschermingsindustrie. De bus wordt ongeopend op het vulsysteem geplaatst, het product loopt in de sproeimachine en de bus wordt gespoeld. Dit alles zonder dat het product met de buitenlucht of de operator in aanraking komt:
Voor de recyclage van de verpakkingen is er AgriRecover. Deze dienst blijft een manier om bussen correct terug te brengen. Het werkt goed en bewijst elk jaar zijn nut.
Het is belangrijk dat landbouwers persoonlijke bescherming gebruiken, aangepast aan het type product. Bij een product met een doodshoofd symbool beveilig je je uiteraard beter dan bij het gebruik van een product zonder classificatie. Het is een kwestie van je gezond verstand te gebruiken en het etiket goed te lezen. Het is goed dat de symbolen Europees en zelfs wereldwijd gestandaardiseerd zijn. Dat maakt het makkelijker werken met de producten over de landen heen.
De verantwoordelijkheidszin van de gebruiker, waaronder de landbouwer blijft zeer belangrijk. Landbouwers moeten onder tijdsdruk werken en gemotiveerd zijn om beschermingskledij aan te doen. Maar de landbouwers zijn er zich veel meer van bewust dan 20 jaar geleden. Dat is belangrijk want dat is de start van veilig werken. Er gebeuren ook veel minder ongevallen. De opleiding die iedere landbouw verplicht moet volgen om onder andere veilig gewasbeschermingsproducten te gebruiken, de Fytolicentie, is daarom essentieel!
Wat de sproeimachines betreft: de beveiliging van de operator zit mee in de Europese machinerichtlijn. Europa legt minimum eisen op aan bijvoorbeeld spuittoestellen als het gaat om beveiliging van de operator. Na 15 jaar is een machine afgeschreven, en dan moet je een nieuwe kopen, en die hebben dan ook de nieuwere snufjes naar beveiliging toe.
De industrie geeft ondersteuning op individuele producten en benadrukt dat er veilig mee gewerkt moet worden. Sommige bedrijven geven ook direct de handschoenen of ander beschermingsmateriaal mee, of doen campagnes rond veilig en goed gebruik. Phytofar zelf doet ook acties. Zo deelden we enkele jaren geleden 30.000 handschoenen uit onder landbouwers. Onlangs nog richtten we de site Phytotrans op, dat is een tool voor elke professionele gebruiker. Die kan er online de actuele veiligheidsbladen van alle erkende gewasbeschermingsmiddelen raadplegen.
Belangrijk in de meeste artikels in de pers zijn zeker ook de bewoording en de gebruikte beelden. "Pesticiden" is een verzamelnaam voor gewasbeschermingsmiddelen én biociden (de ontsmettingsmiddelen, zoals oa de alcoholgel die we nu dagelijks gebruiken). Beter is dus om steeds over gewasbeschermingsmiddelen spreken, als het niet ook over biociden gaat. We blijven hier als Phytofar op hameren, zeker omdat de wetgeving rond gewasbeschermingsmiddelen en biociden verschillend is.
En tenslotte, moeten de foto’s die gebruikt worden, overeen komen met de realiteit van ons land. Landbouwers gebruiken beschermende kledij, en een de foto van iemand die onbeschermd producten gebruikt, is echt zo ver van de Belgische/Europese realiteit.
We moeten blijven streven naar zero-impact op milieu en gebruiker en daar zijn landbouwers en industrie goed mee bezig! Wie vragen heeft over gewasbeschermingsmiddelen, kan altijd bij ons terecht!