Duurzaam gebruik
Europa en België zijn bezorgd om het milieu. En terecht. Ook Belplant ijvert voor een leefbaar milieu door het duurzaam gebruik en correct toepassen van gewasbeschermingsmiddelen tot één van haar kerntaken te hebben verheven.
IPM
Sinds 2014 past iedere land- en tuinbouwer de principes van geïntegreerde gewasbescherming (Integrated Pest Management – IPM) toe op het bedrijf.
IPM wordt geregeld door de Europese richtlijn die handelt over duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen (Richtlijn 2009/128). Bij IPM worden alle mogelijke gewasbeschermingstechnieken geïntegreerd toegepast. Voor de bestrijding van insecten bijvoorbeeld, gebruikt men waar mogelijk natuurlijke vijanden, zoals sluipwespen of lieveheersbeestjes. Voor het spuiten van gewasbeschermingsmiddelen (natuurlijke en mensgemaakte), denken we aan het gebruik van selectieve middelen die de nuttige organismen sparen, het toepassen van resistentiestrategieën, het vermijden van puntvervuiling, het gebruiken van driftreducerende doppen, het respecteren van de spuitvrije bufferzone, het zo veel mogelijk spoelen van het spuittoestel op het veld en het correct inleveren van lege verpakkingen bij AgriRecover. Het is juist deze combinatie van verschillende oplossingen, die IPM zo duurzaam maakt en toelaat om kostbare grondstoffen zoals land en water optimaal te benutten!
Meer info over geïntegreerde gewasbescherming IPM vind je in de Praktijkgids IPM van de Vlaamse Overheid.
Landgebruik
De groeiende vraag naar voedsel kan een bedreiging vormen voor de biodiversiteit. Verwacht wordt namelijk dat de voedselvraag tegen 2050 met 70% zal toenemen. Wij staan voor een cruciale uitdaging: hoe komen wij tot een gezond evenwicht tussen het verhogen van de voedselproductie en het behoud van de biodiversiteit in de natuur? Landbouw en biodiversiteit zijn niet van elkaar te scheiden.
Er zijn twee opties om te voldoen aan de stijgende voedselvraag: Gaan wij grond waar waardevolle ecosystemen groeien, in productie brengen om in de noodzakelijke stijging van de voedselvoorziening in Europa te voorzien? Of gaan wij de voedselproductie op landbouwgronden op een duurzame manier verhogen en daarbij geschikte duurzame methodes, zoals bodembescherming, een goed waterbeheer en het correcte en veilige gebruik van gewasbeschermingsmiddelen toepassen en tegelijkertijd maatregelen invoeren om de biodiversiteit in andere habitatgebieden te bevorderen?
Het is duidelijk dat we voor de 2de optie moeten kiezen: vermijd om waar ook ter wereld nog meer land te verbouwen en concentreer je op duurzame landbouwpraktijken om de productiviteit te verhogen. Wij hebben meer voedsel nodig, niet meer landbouwgrond. Daarom zullen wij moeten innoveren en de ontwikkelingen in wetenschap en technologie op een meer efficiënte manier moeten integreren in de landbouw en het landbouwbeleid.
Water
België heeft de voorbije jaren vooruitgang geboekt op vlak van de waterkwaliteit, maar er blijft nog een lange weg af te leggen om proper oppervlaktewater te bekomen. Onderzoeks- en demoprojecten hebben de belangrijkste oorzaken van het terecht komen van gewasbeschermingsmiddelen in oppervlaktewater aangetoond. Puntvervuiling is in grote mate verantwoordelijk voor de concentraties gewasbeschermingsmiddelen die in het oppervlaktewater worden gemeten en het vermijden ervan is dus van primordiaal belang voor een betere waterkwaliteit. Ook diffuse bronnen, zoals drift, kunnen aanleiding geven tot verontreiniging van oppervlaktewater. Verschillende maatregelen (de verplichting van driftreducerende doppen op de spuitmachine bijvoorbeeld) werden zowel federaal als regionaal reeds uitgewerkt om diffuse verontreiniging in te perken.
Fyteauscan sensibiliseert en informeert
Een goede waterkwaliteit is belangrijk voor de productie van drinkwater en het behoud van gewasbeschermingsmiddelen. Veel activiteiten met gewasbeschermingsmiddelen vinden plaats op het erf en kunnen een risico op puntvervuiling inhouden. Wanneer het spuittoestel op een verhard oppervlak op het bedrijf gevuld of gereinigd wordt, kunnen vermorsingen met gewasbeschermingsmiddelen via het rioolputje naar de gracht of in de riolering terechtkomen. Twee druppels gewasbeschermingsmiddel kunnen al een normoverschrijding veroorzaken in een volledige waterloop! Ze kunnen dan schade veroorzaken aan het milieu en de drinkwaterproductie bemoeilijken. Om landbouwers meer bewust te maken van puntvervuiling ontwikkelden Belplant, Inagro en PROTECT'eau een sensibiliseringstool. De Fyteauscan detecteert vervuilingsrisico's en biedt advies op maat aan boeren om eventuele knelpunten aan te pakken.
De webtool maakt duidelijk waar (nog) mogelijkheden liggen op het bedrijf om puntvervuiling terug te dringen. De analyse gebeurt aan de hand van acht vragenlijsten over diverse activiteiten met gewasbeschermingsmiddelen op het bedrijf waarbij puntvervuiling naar het oppervlaktewater kan optreden. Daarnaast geeft de Fyteauscan praktische informatie over maatregelen die de landbouwer kan nemen om het probleem te verminderen. Dankzij de technologie van de webapplicatie kan de land- en tuinbouwer dus onmiddellijk aftoetsen of er knelpunten zijn op zijn bedrijf en actie ondernemen!
De gratis Fyteauscan is bedoeld voor alle professionele gebruikers van gewasbeschermingsmiddelen. De landbouwer kan de Fyteauscan zelf uitvoeren, maar eventueel ook onder begeleiding van een adviseur, zoals bijvoorbeeld een fytodistributeur of een medewerker van een praktijkcentrum. Invullen maar!