De uitspraak van het Europees Hof over neonicotinoïden benadrukt de inconsistentie van de EU-regelgeving.
Volgens landbouweconoom Graham Brookes, roept de recente uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie dat de EU-lidstaten niet langer afwijkingen (derogaties) mogen toestaan voor het gebruik van neonicotinoïde zaadbehandelingen een aantal belangrijke vragen op. Deze zaadbehandelingen zijn nodig ter bestrijding van schadelijke insecten in akkerbouwgewassen zoals suikerbieten en koolzaad. De uitspraak benadrukt volgens hem de inconsistentie in de regelgeving en de warboel die de Europese Unie heeft gecreëerd.
Naarmate de implicaties ervan zich ontrafelen, vraagt Brookes zich af hoe boeren deze gewassen zullen kunnen blijven telen als er momenteel geen effectieve alternatieve bestrijdingsmethoden zijn? Zal de uitspraak leiden tot een verbod op alle noodontheffingen die het gebruik van andere verboden gewasbeschermingsmiddelen toestaan? Zal de uitspraak leiden tot een verbod op derogaties op grond waarvan "verboden" producten ook in de biologische sector routinematig en op grote schaal mogen worden gebruikt?
Franse landbouwers die uit ervaring weten welke grote opbrengstverliezen bladluizen kunnen veroorzaken - de afgelopen jaren is de opbrengst van suikerbieten in Frankrijk met maar liefst 50% gedaald - hebben zich de laatste weken gemobiliseerd om tegen de uitspraak van het Hof te protesteren.
Ook onze Belgische bietentelers worden met dezelfde problematiek geconfronteerd.
Terug