
Correct omgaan met gewasbeschermingsmiddelen: tips van de boer, voor de boer!
Boer Jean-Pierre.
Phytofar, de Belgische vereniging van de industrie van gewasbeschermingsmiddelen, nam de afgelopen weken het initiatief om een aantal landbouwers te bezoeken en met hen hun gebruik van gewasbeschermingsmiddelen nader te bekijken. Zo ging Phytofar onlangs op bezoek op het grootschalig akkerbouwbedrijf met verschillende teelten (bieten, cichorei, aardappelen, granen) van de familie Van Puymbrouck in Tourinnes-Saint-Lambert. Tijdens het gesprek werden we aangenaam verrast door tal van duurzame maatregelen die hier reeds worden toegepast. Jean-Pierre is een voortrekker van de landbouw en hij heeft geïnvesteerd met een duidelijke visie: Gewasbeschermingsmiddelen op het veld houden!
Er worden nog steeds teveel gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater teruggevonden. Heel wat producten verliezen hierdoor hun erkenning. “Het is echt puzzelen om een gepast en efficiënt spuitschema op te stellen met de producten die we nog ter beschikking hebben. Vooral met de onkruidbestrijding komen we in de problemen.” aldus Jean-Pierre.
Water is een primaire grondstof en moet dus beschermd worden. Jean-Pierre er zich van bewust dat puntvervuiling de belangrijkste oorzaak is van de verontreiniging van het oppervlaktewater. Hij investeerde in een speciaal ingerichte vul- en spoelplaats en sindsdien wordt het spoel- en restwater opgevangen in een buffertank. Ook al spoel je in het veld, dan nog is zo’n installatie op het erf nuttig om je spuitmachine grondig te kunnen reinigen en worden restvloeistoffen opgevangen. Het afvalwater wordt daarna in een volledig gesloten systeem verwerkt met een Phytobac-systeem.
De micro-organismen in het substraat in de bak breken de restanten van de gewasbeschermingsmiddelen af en het water verdampt door de zon en door de wind. Zo wordt het water op een biologische manier gezuiverd en komt er niets in het milieu terecht.
Jean-Pierre gebruikt al jaren driftreducerende doppen, maar recent stapte hij over naar een nieuwe zelfrijdende spuitmachine waarmee hij tot 90% driftreductie kan realiseren! “Dit is belangrijk voor het gebruik van bodemherbiciden in aardappelen, want voor de meeste middelen is er een verplichting om deze spuitdoppen te gebruiken als je de onbehandelde bufferzon naast de beek tot een minimum wil beperken.Een tweede voordeel is het beperken van de drift naar de buurtpercelen.” Ten slotte heeft deze spuitmachine ook een continu recirculatiesysteem, waardoor je veel beter kan spoelen en reinigen tussen behandelingen door. Jean-Pierre vindt dit dan ook misschien wel één van de systemen die verplicht op elke nieuwe spuit zou moeten geïnstalleerd worden.
De tips van Jean-Pierre:
- Investeer in een efficiënte spuitmachine.
- Installeer een zuiveringssysteem voor het restwater.
- Registreer je op Fyteauscan om de knelpunten op je bedrijf in kaart te brengen en aan te pakken.

Daar is de lente! En daar begint het werk in de tuin!
Op handigindetuin.be vind je alle informatie en leuke filmpjes over middelen die je kan gebruiken om je huis of tuin te beschermen tegen schimmels, plagen, schadelijke insecten, ongedierte en onkruid.
100 STEMfluencers uit chemie en farma inspireren duizenden meisjes en jongens voor STEM
Ook verschillende leden van Belplant en BELFertil doen mee aan dit interessante project!
Nieuwe maatregelen rond IPM
Sinds 1 januari 2014 moet elke professionele gebruiker van gewasbeschermingsmiddelen de regels rond geïntegreerde gewasbescherming (IPM) toepassen. Het vermijden van puntvervuiling, het reduceren van drift en het vermijden van schadelijke onkruiden zijn belangrijke pijlers binnen IPM. Hierbij is er een stappenplan uitgewerkt voor een pakket aan nieuwe maatregelen.
De uitspraak van het Europees Hof over neonicotinoïden benadrukt de inconsistentie van de EU-regelgeving.
Volgens landbouweconoom Graham Brookes, roept de recente uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie dat de EU-lidstaten niet langer afwijkingen (derogaties) mogen toestaan voor het gebruik van neonicotinoïde zaadbehandelingen een aantal belangrijke vragen op.
Binnenkort verbod op export Belgisch bier?
Standpunt van Belplant over het voorstel tot exportverbod van gevaarlijke chemische stoffen in België (2)