
Raad van State annuleert Waals gebruiksverbod op neonicotinoïden
Om al haar burgers op gelijke voet te behandelen, bepaalt Europa voor veel producten de spelregels. Op lidstaatniveau worden die regels uitgevoerd en lokaal kan men daar eventueel van afwijken mits respect voor de te volgen procedures. In die zin is de recente uitspraak van de Raad van State in een rechtszaak tussen het Waalse Gewest en Phytofar en Bioplus-Probois, over het verbod op het gebruik van neonicotinoïden, vrij logisch: ook een Gewest moet de federale en Europese regels respecteren, die ze trouwens zelf mee heeft goedgekeurd.
Waals verbod
Het Waalse Gewest verbood in 2018 het gebruik van een ganse klasse van bestrijdingsmiddelen, de zogenaamde “neonicotinoïden”, op zijn hele grondgebied. Dit resulteerde in problemen voor onder andere de kakkerlakken- en ongediertebestrijding in de toeristische sector maar ook voor de Waalse landbouwers. In recente uitspraken heeft de Raad van State dit verbod nu geannuleerd. Deze arresten baseren zich vooral op de schending van de grondwettelijke verplichting tot federale loyauteit (de regio’s en de federale overheid moeten elkaars bevoegdheden respecteren en niet verhinderen of bemoeilijken), maar ook andere juridische argumenten zouden tot dezelfde logische uitspraak hebben geleid.
Vooruitblikken
Phytofar en Bioplus-Probois zijn tevreden dat de Raad van State vindt dat het Waalse Gewest de federale bevoegdheden moet respecteren.
Peter Jaeken, secretaris-generaal van Phytofar en Bioplus-Probois: “We hopen dat de gelijkaardige nog lopende rechtszaken nu op dezelfde basis kunnen beoordeeld worden. Maar nu is het vooral belangrijk om vooruit te blikken naar de uitdagingen op middellange en lange termijn: klimaat, biodiversiteit en de broodnodige samenwerking tussen sectoren, landen en continenten om daar een gedragen oplossing voor te vinden. Wij staan open voor een dialoog. Daarnaast zullen onze leden blijven investeren in onderzoek naar oplossingen die onze klanten nodig hebben en die meegroeien met de maatschappelijke verwachtingen. Het is alleszins nuttiger voor mens en maatschappij om daar geld en energie te steken dan in rechtszaken!”
Door de complexiteit van de materie kunnen we enkel de grote lijnen van de rechtszaak geven en niet alle details in één persbericht uitleggen. Indien je meer informatie wenst, staan wij je natuurlijk graag te woord.

Silver Axe 2022 is een operatie van Europol om illegale en namaak gewasbeschermingsmiddelen te bestrijden
Silver Axe liep van januari tot april 2022 en heeft 10 arrestaties en 1.150 ton illegale en namaakproducten opgeleverd.
Jaarverslag 2021 van DG Dier, Plant en Voeding
Plantenbescherming speelt belangrijke rol.
Traceren van producten voor gewasbescherming
Door de COVID periode, verstoring van de supply chain en oorlog in Ukraïne is het duidelijk dat de voedselproductie van cruciaal belang is voor de Europese land- en tuinbouw.
Stakeholders ontdekken: Waarom verdienen onze gewassen bescherming?
Veilig, voldoende, duurzaam en betaalbaar voedsel voor iedereen.
Nieuwe Europese regelgeving rond duurzaam gebruik van gewasbescherming moet innovatie omarmen
Vandaag heeft de Europese Commissie de nieuwe Europese Reglementering rond duurzaam gebruik van gewasbescherming voorgesteld aan het Parlement.