
Voedselveiligheid
Ons voedsel is veilig!
Alle wetenschappelijke studies tonen aan dat het eten van groenten en fruit gezond is, ongeacht of ze afkomstig zijn van geïntegreerde of biologische teelt. Eventuele minieme sporen van gewasbeschermingsmiddelen vormen een veel kleiner risico voor de menselijke gezondheid dan het eten van onvoldoende fruit en groenten.
De meeste gewasbeschermingsmiddelen laten geen residu achter op voedingsmiddelen omdat ze voor de oogst al zijn afgebroken of omdat ze niet op het gewas zelf worden toegepast (bvb. Middelen tegen onkruid onder fruitbomen).
In de EU worden jaarlijks tienduizenden stalen genomen ter controle van residu’s van gewasbeschermingsmiddelen in voeding. In België controleert het Federaal Voedselagentschap (FAVV) levensmiddelen op residuen. De resultaten van 2018 zijn geruststellend: 98% van de stalen voldeed aan de residunorm (Maximum Residu Limiet of MRL). Een veelgebruikte MRL is 0,01 mg/kg. Er zit dan 0,01 mg residu per kilogram voedsel. Dat is zeer weinig: bijvoorbeeld één korrel maïs in een vrachtwagen vol graankorrels.
Net zoals de vorige jaren is het percentage conforme resultaten hoger voor producten afkomstig uit België en Europa dan voor producten geïmporteerd uit derde landen (96%). Bij 2% van de monsters in België werden overschrijdingen gevonden van deze residunorm. Dit houdt in dat de voedingsmiddelen niet verhandeld mogen worden, aangezien dit betekent dat de goede landbouwkundige praktijken misschien niet werden opgevolgd. Maar het betekent niet dat er een risico is voor de gezondheid. Daarvoor geldt een andere norm, de ADI (Aanvaardbare Dagelijkse Inname) als referentie, en deze ligt gemiddeld een factor 100 boven de MRL, een zeer grote veiligheidsmarge. Dus zelfs als de MRL wordt overschreden, is de kans zeer groot dat de relevantie voor de gezondheid verwaarloosbaar klein is.
Harmonisering van de Europese handelsnormen voor landbouwgewassen
De Verordening 396/2005 over Maximale Residu Limieten van gewasbeschermingsmiddelen: deze wetgeving verhoogt de transparantie en de harmonisering van de markt en draagt bij tot een verbetering van import en export van voedselgewassen, wat een ruimer aanbod en betere prijzen voor de consument waarborgt. Voedingsproducten op de Belgische markt worden vanuit heel Europa geïmporteerd, net zoals België producten exporteert naar alle Europese landen. Vrij verkeer van voedselgewassen in de EU maakt een harmonisering van de MRL noodzakelijk. Een sleutelrol is hierbij gegeven aan EFSA (European Food Safety Authority, Europees voedselveiligheidsagentschap), dat zorgvuldig moet nagaan dat de aanwezigheid van residu’s de volksgezondheid van de Europese consument in geen geval in het gedrang brengt. Bij het vastleggen van een MRL hanteert EFSA ruime veiligheidsnormen en wordt rekening gehouden met het dagelijkse dieet van verschillende bevolkingsgroepen, waaronder ook kinderen. MRL's zijn geen toxicologische normen en houden dus geen verband met de gezondheid. Ze zijn een maat voor het toepassen van de goede landbouwpraktijken!
De voedselkwaliteit binnen Europa kan dankzij de vakbekwaamheid van duizenden landbouwers, en het toezicht van diverse Europese en Belgische instanties, tot de beste en meest veilige van de wereld beschouwd worden.
Terug
Phytofar wordt Belplant tijdens Algemene Vergadering 2022
Diversiteit – Disruptie – Transitie: de evolutie van de gereedschapskist voor plantenbescherming!
Chemie en kunststoffen spelen cruciale rol in Vlaams transitieplan voor circulaire economie
Sectorfederatie essenscia tekent als kernpartner engagementsverklaring Vlaanderen Circulair.
Vernieuwde website en mooie filmpjes om handig te zijn in de tuin!
Hier is hij dan, de nieuwe website www.handigindetuin.be! Handig in de Tuin staat voor een verstandige aanpak van problemen in je tuin.
STEMfluencers uit chemie en farma geven gastlessen om meer jeugd te inspireren voor techniek en wetenschappen
Een 100 STEMfluencers uit 26 verschillende sectorbedrijven geven zo’n 100 gastlessen in het eerste en tweede jaar secundair onderwijs.
Wij zoeken: Expert Sustainable Agriculture & Supply Chain
Heb jij passie voor plantaardige productie en haar productiemethodes? Ben je communicatief en geëngageerd om op het terrein bij te dragen aan een duurzame landbouw met oog voor mens en maatschappij? Lees dan maar verder.