Het FAVV waakt over de gezondheid van jouw valentijnsrozen!
Valentijnsdag komt eraan! En dan denken we bijvoorbeeld aan een mooi boeketje rozen. Wist je dat deze rozen vaak een hele weg hebben afgelegd voordat ze in de bloemenwinkels terechtkomen? Vaak komen deze bloemen uit derde landen zoals Kenia en Ethiopië. In onze Belgische luchthavens checkt het FAVV of de rozen gezond zijn. Zo worden elk jaar maar liefst 30.000 zendingen met rozen gecontroleerd in de verschillende grenscontroleposten van het FAVV.
Tijdens zo’n controle bekijken de controleurs van het FAVV of de fytosanitaire certificaten (dit is een gezondheidscertificaat voor planten en plantaardige producten) geldig en correct zijn ingevuld, en worden de bloemen zelf ook onder de loep genomen om te kijken of er geen schadelijke organismen aanwezig zijn.
In 2022 werden 3 zendingen rozen geweigerd omdat het fytosanitair certificaat ontbrak, onjuist of onvolledig was. In 2021 werden 10 zendingen rozen geweigerd. In 8 van de 10 gevallen vormde het fytosanitaire certificaat het probleem, maar in de 2 andere gevallen werd een schadelijk organisme aangetroffen.
Naast het waken over de veiligheid van de voedselketen en de gezondheid van de dieren, is ook het toezicht op de gezondheid van de planten een van de belangrijkste taken van het FAVV.
Risico’s voor de plantengezondheid blijven vaak onopgemerkt. Toch kan een plant of bloem uit een derde land schadelijke organismen zoals virussen, bacteriën, schimmels, insecten… meedragen. Met de mondialisering van de handel is de kans op insleep van dergelijke organismen sterk toegenomen. Door de klimaatverandering kunnen deze organismen in onze streken overleven en aanzienlijke schade toebrengen aan ons milieu (landbouw, bosbouw, enz.) en bijgevolg aan onze voedselvoorziening, onze economie en onze levenskwaliteit. Het is dus beter om de insleep van deze plaagorganismen te voorkomen dan te genezen!
Terug