Correct omgaan met gewasbeschermingsmiddelen: tips van de boer, voor de boer!
Boer Josse en Jan Peeters.
Phytofar, de Belgische vereniging van de industrie van gewasbeschermingsmiddelen, ging de afgelopen weken een aantal landbouwers bezoeken en met hen hun gebruik van gewasbeschermingsmiddelen nader te bekijken. Phytofar was ook te gast bij Josse en Jan Peeters in Huldenberg.
Josse en Jan zijn er zich van bewust dat ook erosie en afspoeling in dit heuvelachtige landschap niet te verwaarlozen factoren zijn in de bescherming van het oppervlaktewater. “Het is belangrijk om de vruchtbare grond met zijn voedingsstoffen op het veld te houden. Naast een goede bodembedekking met groenbemesters in het tussenseizoen, zijn niet-kerende grondbewerkingen essentieel voor het behoud van een goede bodemstructuur.”
Inderdaad, heel wat landbouwers beseffen dat niet-kerende grondbewerkingen een positieve invloed hebben op de structuur en de bodem minder gevoelig maakt voor erosie en afspoeling. In tal van proeven werden reducties in afspoeling gemeten: ze lopen soms op tot meer dan 90 %. Deze techniek is ook veel efficiënter dan het voorzien van grasbufferstroken want het ganse perceel blijft productief en er moet geen kostbare landbouwgrond uit productie worden genomen.
De bodem is veel stabieler omdat de landbouwer de bodem niet gaat omkeren. Het humusgehalte in de bovenste laag stijgt en is dus stabieler bij hevige onweders. De fijne fractie blijft samen met de voedingsstoffen en de toegepaste gewasbeschermingsmiddelen, op het perceel. Gevolg: de neerslag wordt beter verdeeld over het ganse perceel en er zijn geen modderstromen meer. Een duurzame investering: goed voor het milieu, economisch interessant én geen overlast voor onze maatschappij.
“Ik pas niet kerende grondbewerking al jaren toe en zie op lange termijn de voordelen : minder brandstofverbruik, een beter rendement en een betere bescherming van de bodem, het kapitaal van mijn bedrijf!” aldus Josse.
In de aardappelen zijn Josse en Jan gestart met de toepassing van de “drempeltechniek tussen de ruggen”. Bij het trekken van de ruggen worden drempeltjes aangebracht zodat het regenwater ter plaatse in de bodem kan infiltreren. In 2015 werd er geïnvesteerd in een nieuwe planter waarbij onmiddellijk een hydraulische erosie-stop werd geïntegreerd. Jan getuigt dat hij deze drempeltechniek niet meer kan missen. “Een relatief kleine extra investering reduceert afspoeling en erosie met meer dan 90 %. Het regenwater infiltreert ter plaatse, is onmiddellijk beschikbaar voor de teelt en dat resulteert in significante meeropbrengsten. Bovendien
wordt tijdens de oogst het probleem van natte laagtes vermeden. Minder uitspoeling van voedingstoffen en gewasbeschermingsproducten. Duurzaamheid op zijn best dus!”
De tips van Josse en Jan:
- Pas niet-kerende grondbewerkingen toe.
- Breng drempels aan om het afstromen van water en gewasbeschermingsmiddelen tegen te gaan.
- Registreer je op Fyteauscan om de knelpunten op je bedrijf in kaart te brengen en aan te pakken.