Traceren van producten voor gewasbescherming
Door de COVID periode, verstoring van de supply chain en oorlog in Ukraïne is het duidelijk dat de voedselproductie van cruciaal belang is voor de Europese land- en tuinbouw. Naast de kwantiteit van het voedsel is de kwaliteit in Europa cruciaal. Zowel in de kwantiteit als in kwaliteit spelen gewasbeschermingsmiddelen een essentiële rol.
Zowel de producerende industrie (Belplant) als de de distributie (Phytodis) promoten het verantwoord gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Beide sectoren vinden het belangrijk dat een volledige traceerbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen gewaarborgd wordt. Dit kadert in de EU -verordening 1107/2009 Art 67: het verplicht bijhouden van een gebruiksregister van gebruikte gewasbeschermingsmiddelen met naam, datum, perceel, behandeld gewas en dosis. Om dit te doen heeft de sector beslist om een digitale traceerbaarheid van de gewasbeschermingsmiddelen te introduceren via het Agro CloSer project. Zo kunnen we samen het vertrouwen van de Europese consument versterken.
Net zoals de grootdistributie heeft de sector van gewasbeschermingsmiddelen een platform opgezet om de logistieke traceerbaarheid van aan landbouwers verkochte producten te garanderen. Het doel is om, indien nodig, onmiddellijk de producten te kunnen terugroepen. Door producten in elk stadium van de distributie te scannen kunnen ze nauwkeurig worden getraceerd aan de hand van het partijnummer. Voor de eindgebruiker, de land- en tuinbouwers, betekent dit dat in geval van terugroepen van een product aan de hand van het partijnummer het gebruikte product snel geïdentificeerd kan worden.
De traceerbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen in de hele keten wordt mogelijk gemaakt door het Track en Trace-systeem dat in Benelux is ontwikkeld door de Stichting Agro CloSer. In België maken Belplant en Phytodis deel uit van de Benelux Stichting.
Het Agro Closer-platform, dat opstartte in Nederland en nu is uitgebreid naar België, heeft het voordeel dat je met één enkele verbinding met iedereen bent verbonden en de werking van het platform kan je vergelijken met een mailbox om berichten door te sturen.
Producten worden per partijnummer getraceerd door de keten verder te digitaliseren en te automatiseren en door een nauwkeurig vorraadbeheer te waarborgen. Om de digitalisering van de tracking- en tracinggegevens mogelijk te maken, worden alle verpakkingen (flessen, dozen, pallets) voorzien van een 2D-matrixcode met unieke productidentificatiegegevens (artikelidentificatie (GTIN), partijnummer en productiedatum).
Het doel van Agro CloSer is om het gewasbeschermingsmiddel gemakkelijk te identificeren tot bij de teler en indien nodig een onmiddellijke en veilige product recall zeer snel uit te kunnen voeren.
Leveranciers hebben zich geëngageerd om vanaf 2022 alle nieuwe producties met 2D matrix code op producten te voorzien. Daarnaast zullen in 2022 leveranciers en distributeurs zich aansluiten bij Agro CloSer. Doelstelling is dat vanaf 2024 alle producenten en alle distributeurs van gewasbeschermingsmiddelen de uitrol en de volledige implementatie van deze nieuwe oplossing realiseren zodat de precieze en gerichte traceerbaarheid werkelijk tot uiting kan komen.
Terug