
Daar is de lente! En daar begint het werk in de tuin!
Phytofar, de vereniging van de industrie van gewasbeschermingsmiddelen, wil iedereen graag een fijne lente wensen.
Zoek je producten om je gazon in topconditie te brengen en te houden? Wil je een handige, milieuvriendelijke val voor een eenvoudige controle van de buxusmot op je buxusplanten? Probeer je na het schoffelen en aanbrengen van een laag schors, nog een milieuvriendelijke onkruidbestrijder te vinden? In elk geval, wij staan je met raad en daad bij!
Op de website handigindetuin.be vind je alle informatie over bestrijdingsmiddelen die je kan gebruiken om je huis of tuin te beschermen tegen schimmels, plagen, schadelijke insecten, ongedierte en onkruid. Welke producten zijn er, hoe gebruik je ze veilig, hoe kan je ze best bewaren?
Sinds enkele jaren voorzien Phytofar en Comeos, de organisatie die de Belgische handel vertegenwoordigt, ook telefonische ondersteuning voor de consument via het gratis telefoonnummer 0800/62.604. Dit callcenter is bereikbaar van maandag tot zaterdag van 8u00 tot 20u00, en in het hoogseizoen (vanaf nu dus) zelfs op zondag van 9u00 tot 13u00. Op dit nummer geven vakmensen je advies over het correct gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.
Elk winkelpunt heeft bovendien één persoon met een speciale opleiding (een fytolicentie) om het beheer en de verkoop van de producten goed te ondersteunen. In de winkels hangen verder affiches over hoe je gewasbeschermingsmiddelen correct moet gebruiken en welke alternatieven er eventueel aanwezig zijn.
Ten slotte raden we je aan om het etiket van je product goed te lezen! Op de verpakkingen staan ook websites van de fabrikanten zelf om de ruim 1 miljoen tuinliefhebbers in België te helpen bij het vinden van de geschikte middelen om de planten of het gazon te voeden, of om specifiek onkruiden, ziekten en plagen op een veilige manier te bestrijden.
Dus geniet van het mooie weer, en ga aan de slag in je tuin!
Terug
Memorandum gewasbeschermingsmiddelen
FAVV, Belplant en belanghebbende sectororganisaties tekenen Memorandum om incidenten met gewasbeschermingsmiddelen te voorkomen
Goed en veilig gebruik van producten is belangrijk!
Lees steeds het etiket van een product, bewaar de producten op een veilige plaats, en bekijk de video “Het etiket, een prima gebruiksgids”.
Overweldigend succes van de eerste editie van het Platform Plantengezondheid!

Bufferzones
Een oplossing om de aanwezigheid van gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater te verminderen.
Persoonlijke bescherming, denk aan je eigen gezondheid…
Heb je er als land- en tuinbouwer ook al aan gedacht om jezelf te beschermen?