
Mezenonderzoek toont belang van goede landbouwpraktijken.
Na mislukte broedpogingen en dode mezen in hun nest, onderzochten Velt en Vogelbescherming Vlaanderen of pesticiden werden teruggevonden in de dode mezenjongen. VELT concludeert dat de aanwezigheid van pesticiden in de mezenjongen hun dood niet kan verklaren. Phytofar blijft aansporen tot goede landbouwpraktijken. Landbouwers en tuiniers gebruiken gewasbeschermingsmiddelen om hun gewassen te beschermen of hun tuin te vrijwaren van schadelijke plagen en onkruiden. Duurzaam gebruik van gewasbeschermingsproducten is en blijft een prioriteit!
Resultaten van de studie
Van de 500 onderzochte pesticiden (gewasbeschermingsmiddelen en biociden, zowel natuurlijke als mensgemaakte) werden er 36 teruggevonden in de mezen.
12 producten worden in zulke kleine hoeveelheden gevonden, dat ze niet meetbaar zijn. De concentraties van de andere producten liggen ver onder de risico-concentraties voor vogels. Deze cijfers kunnen volgens VELT de dood van de vogels niet verklaren.
In bijna alle stalen wordt het verboden product DDT aangetroffen. De historische vervuiling van DDT in bodem en water is spijtig genoeg nog steeds aanwezig. Maar er is geen reden om aan te nemen dat die nu anders is dan vorige jaren en dit verklaart dus ook de mezensterfte niet.
In 12% van de stalen werden stoffen gevonden die gebruikt worden in de bestrijding van de buxusmot. Volgens VELT kan men niet besluiten dat de mezen daaraan gestorven zijn. Opletten dus met voorbarige conclusies!
De Europese en nationale wetgeving is zeer streng: enkel producten die uitgebreid getest en goedgekeurd zijn, worden toegelaten voor verkoop. De huidige gewasbeschermingsproducten zijn bovendien zeer selectief: voor elke soort plaag of onkruid moet een ander product gebruikt worden, wat het terugvinden van de verschillende producten kan verklaren. Het afwisselen van producten is trouwens een belangrijke anti-resistentiemaatregel.
Het is duidelijk: bijkomend onderzoek is nodig om na te gaan waaraan de mezen echt gestorven zijn: gebrek aan voedsel, hitte, koude, vogelvirussen, een combinatie aan factoren?
Phytofar spoort iedereen aan, of je nu landbouwer, tuinaannemer of particulier bent, om gewasbeschermingsmiddelen en biociden correct te gebruiken!
- Lees altijd het etiket van het product en volg de aanwijzingen zorgvuldig.
- Ben je niet zeker of het product toegelaten is in België? Raadpleeg dan de website van de federale overheid.
- Indien je je buxusplanten tegen de buxusmot wil behandelen, bekijk dan zeker de wetenschappelijke website sosbuxusmot.be en volg de aanbevelingen.
- Enkel bij duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, kunnen plagen en ziekten in gewassen en tuinen bestreden worden en is de impact op het milieu minimaal!

Herbeleef onze Algemene Vergadering met deze beelden
Genieten jullie nog even mee van onze Algemene Vergadering van 27 mei 2025 in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel en het bezoek aan het Europees Parlement met MEP Benoit Cassart?
Platform One Health neemt je mee “van het land tot op je bord” op de Beurs van Libramont
Binnenkort ben je weer welkom op de Beurs van Libramont, waar landbouw ons allemaal raakt! Ontdek gewasteelt, plantengezondheid en dierenwelzijn bij Platform One Health van 25 tot 28 juli 2025!
Nieuw jaarverslag en nieuwe regels voor staalnames van het FAVV
Het FAVV publiceerde vandaag haar jaarverslag met alle controleresultaten van 2024. En op 1 juli 2025 wijzigt het FAVV haar staalnameprocedures volgens het koninklijk besluit van 30 januari 2025.
Algemene Vergadering Belplant 2025: Klimaatverandering en aanpassingen in voedselproductie en gewasbescherming
Klimaatverandering veroorzaakt extremere weersomstandigheden. Hoe kunnen bedrijven bijdragen aan een klimaatneutrale toekomst tegen 2050?
Nieuwe checklist voor geïntegreerde gewasbescherming IPM
Vanaf juni is er een nieuwe versie van de IPM-checklist beschikbaar. Belangrijke wijzigingen zijn aangebracht met betrekking tot teeltrotatie, bemesting, schoonwatertank en cultuurcontracten. Ook wordt de vernieuwde Fyteauscan gepresenteerd.