
Vanaf nu terug opletten voor de buxusmot!
Volgens het Waarschuwingssysteem van PCS moeten we vanaf nu terug opletten voor de buxusmot (Cydalima perspectalis).
De rupsen van de buxusmot overwinterden ingesponnen tussen buxusblaadjes en vreten vanuit hun schuilplaats aan de jonge blaadjes. Op sommige plaatsen komen de rupsen op zonnige dagen uit hun schuilplaats en spinsels zijn mogelijk ook zichtbaar. De rupsen zorgen momenteel nog voor beperkte vraatschade aan de bladeren van de buxus, maar op termijn kan het leiden tot volledige kaalvraat. Met de verwachte hogere temperaturen, zullen de komende weken meerdere rupsen hun schuilplaats verlaten en aan de planten vreten.
De rupsen hebben een zwarte kop en felgroene kleur met een patroon van zwarte stippen en zwarte en lichte lengtestrepen. Ze zijn momenteel nog geen centimeter groot. Ze ontwikkelen verder tot een volgroeide rups van ongeveer 4 cm tot de verpopping begint, vermoedelijk in mei.
Het Proefcentrum voor Sierteelt, raadt nu aan een fysische bestrijding uit te voeren. Door nu de Buxus te snoeien, ga je de daarin aanwezige rupsen wegnemen en is het mogelijk om verdere verspreiding en vraatschade te beperken. Verder kan je de rupsen uit de buxus doen verdwijnen met een harde waterstraal van een hogedrukreiniger. Voer spinsels, snoeiafval en rupsen altijd af in een goed gesloten zak en breng ze naar het containerpark, zo vermijd je dat rupsen kunnen ontsnappen!
Voor openbare besturen, die krachtige zuigers ter beschikking hebben en een nulgebruik van gewasbeschermingsmiddelen nastreven, is het opzuigen van de rupsen bij lage plaagdruk een interessante optie, net zoals bij de eikenprocessierups gebeurt.
Terug
Herbeleef onze Algemene Vergadering met deze beelden
Genieten jullie nog even mee van onze Algemene Vergadering van 27 mei 2025 in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel en het bezoek aan het Europees Parlement met MEP Benoit Cassart?
Platform One Health neemt je mee “van het land tot op je bord” op de Beurs van Libramont
Binnenkort ben je weer welkom op de Beurs van Libramont, waar landbouw ons allemaal raakt! Ontdek gewasteelt, plantengezondheid en dierenwelzijn bij Platform One Health van 25 tot 28 juli 2025!
Nieuw jaarverslag en nieuwe regels voor staalnames van het FAVV
Het FAVV publiceerde vandaag haar jaarverslag met alle controleresultaten van 2024. En op 1 juli 2025 wijzigt het FAVV haar staalnameprocedures volgens het koninklijk besluit van 30 januari 2025.
Algemene Vergadering Belplant 2025: Klimaatverandering en aanpassingen in voedselproductie en gewasbescherming
Klimaatverandering veroorzaakt extremere weersomstandigheden. Hoe kunnen bedrijven bijdragen aan een klimaatneutrale toekomst tegen 2050?
Nieuwe checklist voor geïntegreerde gewasbescherming IPM
Vanaf juni is er een nieuwe versie van de IPM-checklist beschikbaar. Belangrijke wijzigingen zijn aangebracht met betrekking tot teeltrotatie, bemesting, schoonwatertank en cultuurcontracten. Ook wordt de vernieuwde Fyteauscan gepresenteerd.