
Vanaf nu terug opletten voor de buxusmot!
Volgens het Waarschuwingssysteem van PCS moeten we vanaf nu terug opletten voor de buxusmot (Cydalima perspectalis).
De rupsen van de buxusmot overwinterden ingesponnen tussen buxusblaadjes en vreten vanuit hun schuilplaats aan de jonge blaadjes. Op sommige plaatsen komen de rupsen op zonnige dagen uit hun schuilplaats en spinsels zijn mogelijk ook zichtbaar. De rupsen zorgen momenteel nog voor beperkte vraatschade aan de bladeren van de buxus, maar op termijn kan het leiden tot volledige kaalvraat. Met de verwachte hogere temperaturen, zullen de komende weken meerdere rupsen hun schuilplaats verlaten en aan de planten vreten.
De rupsen hebben een zwarte kop en felgroene kleur met een patroon van zwarte stippen en zwarte en lichte lengtestrepen. Ze zijn momenteel nog geen centimeter groot. Ze ontwikkelen verder tot een volgroeide rups van ongeveer 4 cm tot de verpopping begint, vermoedelijk in mei.
Het Proefcentrum voor Sierteelt, raadt nu aan een fysische bestrijding uit te voeren. Door nu de Buxus te snoeien, ga je de daarin aanwezige rupsen wegnemen en is het mogelijk om verdere verspreiding en vraatschade te beperken. Verder kan je de rupsen uit de buxus doen verdwijnen met een harde waterstraal van een hogedrukreiniger. Voer spinsels, snoeiafval en rupsen altijd af in een goed gesloten zak en breng ze naar het containerpark, zo vermijd je dat rupsen kunnen ontsnappen!
Voor openbare besturen, die krachtige zuigers ter beschikking hebben en een nulgebruik van gewasbeschermingsmiddelen nastreven, is het opzuigen van de rupsen bij lage plaagdruk een interessante optie, net zoals bij de eikenprocessierups gebeurt.
Terug
Global Recycling Day 2025
De sector van #gewasbescherming, #biostimulanten, #meststoffen timmert actief en succesvol aan de weg om de doelstellingen van de circulaire economie te halen.
101 tips voor verstandig tuinieren!
Voel jij de lente al kriebelen? Dan kan je niet wachten om in de tuin aan de slag te gaan! Met de juiste voorbereiding kom je ver. Bezoek Handig in de Tuin voor 101 tips voor verstandig tuinieren. Bel voor vragen!
SDG’s: Gebruik gewasbeschermingsmiddelen fors gedaald
In het rapport ‘Indicatoren van duurzame ontwikkeling’ van het Federaal Planbureau (2025) zien we dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen gedaald is sinds 2013. België behoort tot de top 5 van 27 EU-landen.
De Europese langetermijnvisie voor landbouw en voedsel
De Europese Commissie publiceerde haar langetermijnvisie voor landbouw- en voedselbeleid, met een routekaart tot 2040 en verbeteringen voor boeren.
FAVV viert 25 jaar: de toekomst en uitdagingen van voedselveiligheid
Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAVV vierde op 18 februari het 25-jarig bestaan met gerenommeerde wetenschappers, beroepsorganisaties en consumentenorganisaties.