
Recyclage lege verpakkingen
In België coördineert AgriRecover de inzameling van lege verpakkingen van gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen, zaden en biociden uit de professionele sector. Ook de niet bruikbare gewasbeschermingsmiddelen, de zogenaamde NBGM, worden door hen opgehaald.
Jaarlijks organiseert AgriRecover van september tot november op meer dan 170 inzamelpunten een ophaling voor lege verpakkingen. Land- en tuinbouwers kunnen hun verpakkingen van gewasbeschermingsmiddelen, mét logo van AgriRecover, binnenbrengen. De flessen, doppen en zakken worden op een aangepaste manier verwerkt en zelfs gerecycleerd tot elektriciteitsbuizen!
Je vindt vast en zeker ook een inzamelpunt in jouw buurt! Waar, wanneer en hoe er ingezameld wordt, lees je op de website van AgriRecover.
Als particulier breng je de lege verpakkingen en overschotten van gewasbeschermingsmiddelen, naar het containerpark!

Algemene Vergadering Belplant 2023
Is de Sustainable Use Regulation geschikt om landbouw, biodiversiteit en klimaatverandering met elkaar te verzoenen?
Vanaf nu terug opletten voor de buxusmot!
Volgens het Waarschuwingssysteem van PCS moeten we vanaf nu terug opletten voor de buxusmot.
Daar is de lente! En daar begint het werk in de tuin!
Op handigindetuin.be vind je alle informatie en leuke filmpjes over middelen die je kan gebruiken om je huis of tuin te beschermen tegen schimmels, plagen, schadelijke insecten, ongedierte en onkruid.
Nieuwe maatregelen rond IPM
Sinds 1 januari 2014 moet elke professionele gebruiker van gewasbeschermingsmiddelen de regels rond geïntegreerde gewasbescherming (IPM) toepassen. Het vermijden van puntvervuiling, het reduceren van drift en het vermijden van schadelijke onkruiden zijn belangrijke pijlers binnen IPM. Hierbij is er een stappenplan uitgewerkt voor een pakket aan nieuwe maatregelen.
De uitspraak van het Europees Hof over neonicotinoïden benadrukt de inconsistentie van de EU-regelgeving.
Volgens landbouweconoom Graham Brookes, roept de recente uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie dat de EU-lidstaten niet langer afwijkingen (derogaties) mogen toestaan voor het gebruik van neonicotinoïde zaadbehandelingen een aantal belangrijke vragen op.