
Evaluatie van 5 jaar Fyteauscan (2017-2021)
Eind 2016 werd de Fyteauscan gelanceerd waarbij je aan de hand van 8 eenvoudige vragenlijsten, de knelpunten rond puntvervuiling door gewasbeschermingsmiddelen op je bedrijf kan detecteren en aanpakken. Inagro heeft nu een evaluatie gemaakt over 5 jaar Fyteauscan gebruik in Vlaanderen.
Eind 2016 werd de Fyteauscan gelanceerd in navolging van de Nederlandse Erfemissiescan. Aan de hand van 8 eenvoudige vragenlijsten kan je met deze applicatie, de knelpunten rond puntvervuiling door gewasbeschermingsmiddelen op je bedrijf detecteren en aanpakken. Inagro, die de Fyteauscan mee ontwikkelde met Belplant, PROTECT’eau en Broos Water, heeft nu een evaluatie gemaakt over 5 jaar Fyteauscan gebruik in Vlaanderen.
Vaststellingen
Er blijkt heel wat interessante informatie uit de Fyteauscan te halen. Een algemene vaststelling is dat het grootste deel van de Vlaamse landbouwers al vrij goede landbouwpraktijken uitvoeren. Er wordt vlot gebruik gemaakt van het onverharde oppervlak om handelingen met gewasbeschermingsmiddelen en restwater uit te voeren. Het aantal antwoorden waarbij zeer grote puntvervuilingen kunnen optreden is vrij beperkt en dat stemt wel positief. Toch blijkt dat ruwweg een vierde van de landbouwers vaak fouten maken zodat spuitresten toch nog de weg naar de waterloop vinden. Het blijft dus belangrijk om te blijven sensibiliseren en ook die groep te overtuigen om verstandiger om te gaan met gewasbeschermingsmiddelen!
Fytolicentie en Fyteauscan
Sinds de lancering eind 2016 zijn er 1409 geregistreerde gebruikers van de Vlaamse Fyteauscan. Om een goed beeld te krijgen op de huidige situatie van landbouwbedrijven is het belangrijk om meer ingevulde Fyteauscans te bekomen. Het invullen van de scan werd al meegenomen in de bestaande voorlichting voor de Fytolicentie maar ondertussen ontwikkelde Inagro een specifieke training rond de Fyteauscan.
Je kan je nog steeds registreren op Fyteauscan om de knelpunten op je bedrijf in kaart te brengen en aan te pakken. Wist je dat het invullen van de Fyteauscan voor jouw bedrijf vanaf 2023 een niveau 2 wordt in de IPM-checklijst? Doe snel een scan van jouw bedrijf en dan ben je in orde!
Het uitgebreid verslag van Inagro is nu beschikbaar.
Terug
Herbeleef onze Algemene Vergadering met deze beelden
Genieten jullie nog even mee van onze Algemene Vergadering van 27 mei 2025 in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel en het bezoek aan het Europees Parlement met MEP Benoit Cassart?
Platform One Health neemt je mee “van het land tot op je bord” op de Beurs van Libramont
Binnenkort ben je weer welkom op de Beurs van Libramont, waar landbouw ons allemaal raakt! Ontdek gewasteelt, plantengezondheid en dierenwelzijn bij Platform One Health van 25 tot 28 juli 2025!
Nieuw jaarverslag en nieuwe regels voor staalnames van het FAVV
Het FAVV publiceerde vandaag haar jaarverslag met alle controleresultaten van 2024. En op 1 juli 2025 wijzigt het FAVV haar staalnameprocedures volgens het koninklijk besluit van 30 januari 2025.
Algemene Vergadering Belplant 2025: Klimaatverandering en aanpassingen in voedselproductie en gewasbescherming
Klimaatverandering veroorzaakt extremere weersomstandigheden. Hoe kunnen bedrijven bijdragen aan een klimaatneutrale toekomst tegen 2050?
Nieuwe checklist voor geïntegreerde gewasbescherming IPM
Vanaf juni is er een nieuwe versie van de IPM-checklist beschikbaar. Belangrijke wijzigingen zijn aangebracht met betrekking tot teeltrotatie, bemesting, schoonwatertank en cultuurcontracten. Ook wordt de vernieuwde Fyteauscan gepresenteerd.