
Evaluatie van 5 jaar Fyteauscan (2017-2021)
Eind 2016 werd de Fyteauscan gelanceerd waarbij je aan de hand van 8 eenvoudige vragenlijsten, de knelpunten rond puntvervuiling door gewasbeschermingsmiddelen op je bedrijf kan detecteren en aanpakken. Inagro heeft nu een evaluatie gemaakt over 5 jaar Fyteauscan gebruik in Vlaanderen.
Eind 2016 werd de Fyteauscan gelanceerd in navolging van de Nederlandse Erfemissiescan. Aan de hand van 8 eenvoudige vragenlijsten kan je met deze applicatie, de knelpunten rond puntvervuiling door gewasbeschermingsmiddelen op je bedrijf detecteren en aanpakken. Inagro, die de Fyteauscan mee ontwikkelde met Belplant, PROTECT’eau en Broos Water, heeft nu een evaluatie gemaakt over 5 jaar Fyteauscan gebruik in Vlaanderen.
Vaststellingen
Er blijkt heel wat interessante informatie uit de Fyteauscan te halen. Een algemene vaststelling is dat het grootste deel van de Vlaamse landbouwers al vrij goede landbouwpraktijken uitvoeren. Er wordt vlot gebruik gemaakt van het onverharde oppervlak om handelingen met gewasbeschermingsmiddelen en restwater uit te voeren. Het aantal antwoorden waarbij zeer grote puntvervuilingen kunnen optreden is vrij beperkt en dat stemt wel positief. Toch blijkt dat ruwweg een vierde van de landbouwers vaak fouten maken zodat spuitresten toch nog de weg naar de waterloop vinden. Het blijft dus belangrijk om te blijven sensibiliseren en ook die groep te overtuigen om verstandiger om te gaan met gewasbeschermingsmiddelen!
Fytolicentie en Fyteauscan
Sinds de lancering eind 2016 zijn er 1409 geregistreerde gebruikers van de Vlaamse Fyteauscan. Om een goed beeld te krijgen op de huidige situatie van landbouwbedrijven is het belangrijk om meer ingevulde Fyteauscans te bekomen. Het invullen van de scan werd al meegenomen in de bestaande voorlichting voor de Fytolicentie maar ondertussen ontwikkelde Inagro een specifieke training rond de Fyteauscan.
Je kan je nog steeds registreren op Fyteauscan om de knelpunten op je bedrijf in kaart te brengen en aan te pakken. Wist je dat het invullen van de Fyteauscan voor jouw bedrijf vanaf 2023 een niveau 2 wordt in de IPM-checklijst? Doe snel een scan van jouw bedrijf en dan ben je in orde!
Het uitgebreid verslag van Inagro is nu beschikbaar.
Terug
Global Recycling Day 2025
De sector van #gewasbescherming, #biostimulanten, #meststoffen timmert actief en succesvol aan de weg om de doelstellingen van de circulaire economie te halen.
101 tips voor verstandig tuinieren!
Voel jij de lente al kriebelen? Dan kan je niet wachten om in de tuin aan de slag te gaan! Met de juiste voorbereiding kom je ver. Bezoek Handig in de Tuin voor 101 tips voor verstandig tuinieren. Bel voor vragen!
SDG’s: Gebruik gewasbeschermingsmiddelen fors gedaald
In het rapport ‘Indicatoren van duurzame ontwikkeling’ van het Federaal Planbureau (2025) zien we dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen gedaald is sinds 2013. België behoort tot de top 5 van 27 EU-landen.
De Europese langetermijnvisie voor landbouw en voedsel
De Europese Commissie publiceerde haar langetermijnvisie voor landbouw- en voedselbeleid, met een routekaart tot 2040 en verbeteringen voor boeren.
FAVV viert 25 jaar: de toekomst en uitdagingen van voedselveiligheid
Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAVV vierde op 18 februari het 25-jarig bestaan met gerenommeerde wetenschappers, beroepsorganisaties en consumentenorganisaties.