
Nieuwe Europese regelgeving rond duurzaam gebruik van gewasbescherming moet innovatie omarmen
Vandaag heeft de Europese Commissie de nieuwe Europese Reglementering rond duurzaam gebruik van gewasbescherming (Sustainable Use Regulation SUR) voorgesteld aan het Parlement. Doel is om het gebruik en risico van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen. Belplant, en de Europese evenknie CropLife Europe, zijn van mening dat deze nieuwe regelgeving, innovatie moet omarmen als de belangrijkste drijvende kracht. Enkel zo kunnen we bijdragen tot de vermindering van het gebruik en de risico's van de oh zo nodige gewasbescherming: door blijvend innovatieve oplossingen aan te reiken om gewassen tegen plagen en ziekten te beschermen.
Reductiedoelstellingen rond gewasbescherming kunnen alleen haalbaar en realistisch zijn als ze praktisch en wetenschappelijk onderbouwd zijn en ten volle rekening houden met alle relevante initiatieven uit het verleden. Het vaststellen van willekeurige streefcijfers gaat voorbij aan de aanzienlijke inspanningen die de lidstaten nu al hebben geleverd om het gebruik en de risico's van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen, en aan de verschillende agronomische omstandigheden in Europa.
Belplant ondersteunt de mening van Olivier de Matos, directeur-generaal van CropLife Europe: "Een uniforme aanpak van reductiedoelstellingen is niet praktisch. Als we het systeem echt willen omvormen, kunnen we geen willekeurige doelstellingen vaststellen voor de mensen die elke dag gezond en duurzaam voedsel produceren voor de Europese burgers en daarbuiten. Wij zijn er vast van overtuigd dat het verminderen van de impact van de landbouw niet betekent dat de instrumenten waarover de landbouwers beschikken, moeten worden beperkt. Er moet worden gediscussieerd over de instrumenten die nodig zijn voor een dergelijke overgang, en daarom moet de SUR innovatie omarmen. De verschillende Europese verordeningen mogen niet apart functioneren als we de Green Deal-doelstellingen willen verwezenlijken. Daarom moeten alle voorgestelde doelstellingen ervoor zorgen dat er effectieve alternatieve opties op de markt zijn."
Digitale en precisielandbouwoplossingen en biopesticiden moeten worden erkend als katalysatoren van de "van boer tot bord"-strategie. Het gebruik van deze instrumenten moet uitdrukkelijk worden aangemoedigd en ondersteund in de nieuwe SUR inzake duurzaam gebruik, of via andere aanvullende instrumenten, om de landbouwers in de EU in staat te stellen met succes naar de voorgestelde reductiedoelstellingen toe te werken.
Onze sector is van mening dat innovatie veel van de antwoorden bevat op de uitdagingen waarmee we momenteel worden geconfronteerd. Wij blijven ons inzetten om landbouwers te voorzien van de innovatieve middelen waarmee zij hun gewassen kunnen beschermen tegen plagen en ziekten.
Dit voorstel is een goede gelegenheid om de innovatieve landbouwinstrumenten en -technologieën die de landbouwers nodig zullen hebben om voor een duurzame en veilige voedselvoorziening te zorgen, te bespreken en openlijk te promoten. De industrie is er alvast op gebrand om een bredere dialoog aan te gaan en de Europese landbouwers te helpen de oplossingen aan te reiken.
Terug
Global Recycling Day 2025
De sector van #gewasbescherming, #biostimulanten, #meststoffen timmert actief en succesvol aan de weg om de doelstellingen van de circulaire economie te halen.
101 tips voor verstandig tuinieren!
Voel jij de lente al kriebelen? Dan kan je niet wachten om in de tuin aan de slag te gaan! Met de juiste voorbereiding kom je ver. Bezoek Handig in de Tuin voor 101 tips voor verstandig tuinieren. Bel voor vragen!
SDG’s: Gebruik gewasbeschermingsmiddelen fors gedaald
In het rapport ‘Indicatoren van duurzame ontwikkeling’ van het Federaal Planbureau (2025) zien we dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen gedaald is sinds 2013. België behoort tot de top 5 van 27 EU-landen.
De Europese langetermijnvisie voor landbouw en voedsel
De Europese Commissie publiceerde haar langetermijnvisie voor landbouw- en voedselbeleid, met een routekaart tot 2040 en verbeteringen voor boeren.
FAVV viert 25 jaar: de toekomst en uitdagingen van voedselveiligheid
Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAVV vierde op 18 februari het 25-jarig bestaan met gerenommeerde wetenschappers, beroepsorganisaties en consumentenorganisaties.