
Hoe worden gewasbeschermingsmiddelen gemaakt?
Bij het ontwikkelen van een nieuw gewasbeschermingsmiddel zoeken wetenschappers eerst naar de 'zwakke punten’ van de plaag en trachten dan een molecule te ontwikkelen die deze zwakke punten aanvalt. De actieve stof bestrijdt het schadelijke insect, het onkruid, of de schimmel zonder een effect te hebben op andere niet-beoogde organismen. De ontwikkeling van nieuwe actieve stoffen is ook van essentieel belang om het optreden van resistentie te beheersen door af te wisselen tussen de beschikbare gewasbeschermingsmiddelen.
Doeltreffend, maar milieuvriendelijk
Het zoeken naar een nieuwe actieve molecule is echter slechts het begin van een lang ontwikkelingsproces. Voor elke actieve stof die uiteindelijk op het veld van een landbouwer belandt, worden er tienduizenden andere buiten beschouwing gelaten. Dit omdat elke succesvolle molecule een hele reeks hindernissen moet overwinnen voor zij als gewasbeschermingsmiddel kan worden goedgekeurd.
De onderzoekers moeten zeker zijn dat ze in staat zullen zijn om de molecule in commerciële hoeveelheden te synthetiseren en dat die buiten het labo, in het veld, kan worden toegepast.

Terwijl de chemici aan deze problemen werken, testen biologen de doeltreffendheid van de molecule in het bestrijden van de beoogde plaag. Andere wetenschappers onderzoeken de toxicologie van de molecule en het gedrag in het milieu. Wordt zij snel afgebroken in de bodem? Blijven er residu's achter op het gewas?
Het is ook belangrijk om te weten welk effect de nieuwe molecule zou kunnen hebben op mensen, inclusief diegenen die in nauw contact komen met het product (zoals de fabrikanten, de personen die het middel toepassen en de consument). Hoe sneller dergelijke problemen kunnen worden vastgesteld en hoe sneller de molecule uit het onderzoeksprogramma kan worden geëlimineerd, hoe beter.
Al deze onderzoeksgegevens worden verzameld om het dossier aan te maken dat dan op het einde van het ontwikkelingsproces bij de bevoegde overheden ter goedkeuring zal worden ingediend. Om een gewasbeschermingsmiddel op de markt te kunnen brengen, besteden bedrijven gemiddeld ongeveer € 215 miljoen over een periode van 11 jaar!
Terug
Herbeleef onze Algemene Vergadering met deze beelden
Genieten jullie nog even mee van onze Algemene Vergadering van 27 mei 2025 in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel en het bezoek aan het Europees Parlement met MEP Benoit Cassart?
Platform One Health neemt je mee “van het land tot op je bord” op de Beurs van Libramont
Binnenkort ben je weer welkom op de Beurs van Libramont, waar landbouw ons allemaal raakt! Ontdek gewasteelt, plantengezondheid en dierenwelzijn bij Platform One Health van 25 tot 28 juli 2025!
Nieuw jaarverslag en nieuwe regels voor staalnames van het FAVV
Het FAVV publiceerde vandaag haar jaarverslag met alle controleresultaten van 2024. En op 1 juli 2025 wijzigt het FAVV haar staalnameprocedures volgens het koninklijk besluit van 30 januari 2025.
Algemene Vergadering Belplant 2025: Klimaatverandering en aanpassingen in voedselproductie en gewasbescherming
Klimaatverandering veroorzaakt extremere weersomstandigheden. Hoe kunnen bedrijven bijdragen aan een klimaatneutrale toekomst tegen 2050?
Nieuwe checklist voor geïntegreerde gewasbescherming IPM
Vanaf juni is er een nieuwe versie van de IPM-checklist beschikbaar. Belangrijke wijzigingen zijn aangebracht met betrekking tot teeltrotatie, bemesting, schoonwatertank en cultuurcontracten. Ook wordt de vernieuwde Fyteauscan gepresenteerd.