
Phytofar Instituut: een viering en een nieuw élan
Deze week kwamen de leden van de Wetenschappelijke Raad van het Phytofar Instituut na lange tijd nog eens samen. Na de moeilijke corona-jaren, werd het tijd om de hoofden terug bij elkaar te steken.
Op initiatief van de academische wereld en de industrie van gewasbeschermingsmiddelen, ontstond het Phytofar Instituut in 2000 met als doel het onderzoek naar duurzame landbouw te ondersteunen. Tweejaarlijks worden er prijzen uitgedeeld aan projecten (wetenschappelijke, professionele of een doctoraat) waarin het duurzame gebruik van gewasbeschermingsmiddelen wordt benadrukt. Ondertussen werden al 139 projecten beoordeeld, en 22 prijzen uitgedeeld.
Nu vierden we niet alleen het afscheid van voorzitter Professor Arsène Burny (90 jaar jong!), die het Phytofar Instituut bijna 25 jaar lang vol passie leidde, maar ook van bestuursleden Professor Henri Maraite en Professor André Huyghebaert. We zijn hen zeer dankbaar voor de vele uren die zij hebben gespendeerd aan het promoten van het Phytofar Instituut en het beoordelen van de ingediende dossiers: merci!
De andere leden van de Wetenschappelijke Raad krijgen nu de belangrijke taak om de toekomst van het Phytofar Instituut verder uit te stippelen. Wordt vervolgd dus!

Herbeleef onze Algemene Vergadering met deze beelden
Genieten jullie nog even mee van onze Algemene Vergadering van 27 mei 2025 in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel en het bezoek aan het Europees Parlement met MEP Benoit Cassart?
Platform One Health neemt je mee “van het land tot op je bord” op de Beurs van Libramont
Binnenkort ben je weer welkom op de Beurs van Libramont, waar landbouw ons allemaal raakt! Ontdek gewasteelt, plantengezondheid en dierenwelzijn bij Platform One Health van 25 tot 28 juli 2025!
Nieuw jaarverslag en nieuwe regels voor staalnames van het FAVV
Het FAVV publiceerde vandaag haar jaarverslag met alle controleresultaten van 2024. En op 1 juli 2025 wijzigt het FAVV haar staalnameprocedures volgens het koninklijk besluit van 30 januari 2025.
Algemene Vergadering Belplant 2025: Klimaatverandering en aanpassingen in voedselproductie en gewasbescherming
Klimaatverandering veroorzaakt extremere weersomstandigheden. Hoe kunnen bedrijven bijdragen aan een klimaatneutrale toekomst tegen 2050?
Nieuwe checklist voor geïntegreerde gewasbescherming IPM
Vanaf juni is er een nieuwe versie van de IPM-checklist beschikbaar. Belangrijke wijzigingen zijn aangebracht met betrekking tot teeltrotatie, bemesting, schoonwatertank en cultuurcontracten. Ook wordt de vernieuwde Fyteauscan gepresenteerd.