
Phytofar Instituut: een viering en een nieuw élan
Deze week kwamen de leden van de Wetenschappelijke Raad van het Phytofar Instituut na lange tijd nog eens samen. Na de moeilijke corona-jaren, werd het tijd om de hoofden terug bij elkaar te steken.
Op initiatief van de academische wereld en de industrie van gewasbeschermingsmiddelen, ontstond het Phytofar Instituut in 2000 met als doel het onderzoek naar duurzame landbouw te ondersteunen. Tweejaarlijks worden er prijzen uitgedeeld aan projecten (wetenschappelijke, professionele of een doctoraat) waarin het duurzame gebruik van gewasbeschermingsmiddelen wordt benadrukt. Ondertussen werden al 139 projecten beoordeeld, en 22 prijzen uitgedeeld.
Nu vierden we niet alleen het afscheid van voorzitter Professor Arsène Burny (90 jaar jong!), die het Phytofar Instituut bijna 25 jaar lang vol passie leidde, maar ook van bestuursleden Professor Henri Maraite en Professor André Huyghebaert. We zijn hen zeer dankbaar voor de vele uren die zij hebben gespendeerd aan het promoten van het Phytofar Instituut en het beoordelen van de ingediende dossiers: merci!
De andere leden van de Wetenschappelijke Raad krijgen nu de belangrijke taak om de toekomst van het Phytofar Instituut verder uit te stippelen. Wordt vervolgd dus!

Global Recycling Day 2025
De sector van #gewasbescherming, #biostimulanten, #meststoffen timmert actief en succesvol aan de weg om de doelstellingen van de circulaire economie te halen.
101 tips voor verstandig tuinieren!
Voel jij de lente al kriebelen? Dan kan je niet wachten om in de tuin aan de slag te gaan! Met de juiste voorbereiding kom je ver. Bezoek Handig in de Tuin voor 101 tips voor verstandig tuinieren. Bel voor vragen!
SDG’s: Gebruik gewasbeschermingsmiddelen fors gedaald
In het rapport ‘Indicatoren van duurzame ontwikkeling’ van het Federaal Planbureau (2025) zien we dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen gedaald is sinds 2013. België behoort tot de top 5 van 27 EU-landen.
De Europese langetermijnvisie voor landbouw en voedsel
De Europese Commissie publiceerde haar langetermijnvisie voor landbouw- en voedselbeleid, met een routekaart tot 2040 en verbeteringen voor boeren.
FAVV viert 25 jaar: de toekomst en uitdagingen van voedselveiligheid
Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAVV vierde op 18 februari het 25-jarig bestaan met gerenommeerde wetenschappers, beroepsorganisaties en consumentenorganisaties.