
Openbaar groen
Gezond, veilig en mooi openbaar groen
Gewasbescherming is essentieel voor het veilig, gezond en mooi houden van openbaar groen, parken, bermen, sportterreinen, golfcourts, spoorwegen, industrie- en luchthaventerreinen en tuinen. Gewasbeschermingsmiddelen voor gebruik in openbaar groen zijn geen huis- en tuinproducten, want ze worden toegepast door professionele gebruikers (groenvoorzieners, tuinaanleggers, of gemeentearbeiders).
Waarom moet het openbaar groen beschermd worden?
Veiligheid
Gewasbescherming verhindert dat woekerende onkruiden het zicht belemmeren op autowegen, en zorgt ervoor dat verkeersborden goed zichtbaar zijn. Het onkruidvrij houden van trein- en tramsporen, alsook de start- en landingsbaan van luchthavens is cruciaal voor een veilig openbaar vervoer en een veilige vliegtuigtrip. Ook opritten en terrassen kunnen met gewasbeschermingsmiddelen onkruid- en mosvrij gemaakt worden, wat hen niet alleen mooier maar ook minder glibberig en dus veiliger maakt.
Een betere levenskwaliteit
Stadsbewoners hebben nood aan parken, speelterreinen voor de kinderen en grasvelden om te ontspannen. Het groen dat de stad hen biedt, moet dan ook goed onderhouden zijn. Dit betekent geen ongewenste onkruiden, ziektes of ongedierte.
Esthetiek
Diepgewortelde onkruiden kunnen schade toebrengen aan geklasseerde gebouwen, authentieke muren, mooie gevels. Deze schade is vaak moeilijk te herstellen, of kan hoge kosten met zich meebrengen. Ook erfgoed, monumenten en historische sites moeten in een goeie staat bewaard blijven en vereeuwigd worden. Gewasbescherming zorgt er ook voor dat op sportterreinen, golfcourts en siergazonnen enkel grassen behouden blijven.
Gezondheid
Gezondheid van de mens enerzijds, door openbaar groen vrij te houden van hinderlijke of zelfs gevaarlijke insecten en onkruiden. Gezondheid van het openbaar groen anderzijds, door te vermijden dat invasieve planten de lokale planten verdringen.

Global Recycling Day 2025
De sector van #gewasbescherming, #biostimulanten, #meststoffen timmert actief en succesvol aan de weg om de doelstellingen van de circulaire economie te halen.
101 tips voor verstandig tuinieren!
Voel jij de lente al kriebelen? Dan kan je niet wachten om in de tuin aan de slag te gaan! Met de juiste voorbereiding kom je ver. Bezoek Handig in de Tuin voor 101 tips voor verstandig tuinieren. Bel voor vragen!
SDG’s: Gebruik gewasbeschermingsmiddelen fors gedaald
In het rapport ‘Indicatoren van duurzame ontwikkeling’ van het Federaal Planbureau (2025) zien we dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen gedaald is sinds 2013. België behoort tot de top 5 van 27 EU-landen.
De Europese langetermijnvisie voor landbouw en voedsel
De Europese Commissie publiceerde haar langetermijnvisie voor landbouw- en voedselbeleid, met een routekaart tot 2040 en verbeteringen voor boeren.
FAVV viert 25 jaar: de toekomst en uitdagingen van voedselveiligheid
Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAVV vierde op 18 februari het 25-jarig bestaan met gerenommeerde wetenschappers, beroepsorganisaties en consumentenorganisaties.