
Openbaar groen
Gezond, veilig en mooi openbaar groen
Gewasbescherming is essentieel voor het veilig, gezond en mooi houden van openbaar groen, parken, bermen, sportterreinen, golfcourts, spoorwegen, industrie- en luchthaventerreinen en tuinen. Gewasbeschermingsmiddelen voor gebruik in openbaar groen zijn geen huis- en tuinproducten, want ze worden toegepast door professionele gebruikers (groenvoorzieners, tuinaanleggers, of gemeentearbeiders).
Waarom moet het openbaar groen beschermd worden?
Veiligheid
Gewasbescherming verhindert dat woekerende onkruiden het zicht belemmeren op autowegen, en zorgt ervoor dat verkeersborden goed zichtbaar zijn. Het onkruidvrij houden van trein- en tramsporen, alsook de start- en landingsbaan van luchthavens is cruciaal voor een veilig openbaar vervoer en een veilige vliegtuigtrip. Ook opritten en terrassen kunnen met gewasbeschermingsmiddelen onkruid- en mosvrij gemaakt worden, wat hen niet alleen mooier maar ook minder glibberig en dus veiliger maakt.
Een betere levenskwaliteit
Stadsbewoners hebben nood aan parken, speelterreinen voor de kinderen en grasvelden om te ontspannen. Het groen dat de stad hen biedt, moet dan ook goed onderhouden zijn. Dit betekent geen ongewenste onkruiden, ziektes of ongedierte.
Esthetiek
Diepgewortelde onkruiden kunnen schade toebrengen aan geklasseerde gebouwen, authentieke muren, mooie gevels. Deze schade is vaak moeilijk te herstellen, of kan hoge kosten met zich meebrengen. Ook erfgoed, monumenten en historische sites moeten in een goeie staat bewaard blijven en vereeuwigd worden. Gewasbescherming zorgt er ook voor dat op sportterreinen, golfcourts en siergazonnen enkel grassen behouden blijven.
Gezondheid
Gezondheid van de mens enerzijds, door openbaar groen vrij te houden van hinderlijke of zelfs gevaarlijke insecten en onkruiden. Gezondheid van het openbaar groen anderzijds, door te vermijden dat invasieve planten de lokale planten verdringen.

Daar is de lente! En daar begint het werk in de tuin!
Op handigindetuin.be vind je alle informatie en leuke filmpjes over middelen die je kan gebruiken om je huis of tuin te beschermen tegen schimmels, plagen, schadelijke insecten, ongedierte en onkruid.
Nieuwe maatregelen rond IPM
Sinds 1 januari 2014 moet elke professionele gebruiker van gewasbeschermingsmiddelen de regels rond geïntegreerde gewasbescherming (IPM) toepassen. Het vermijden van puntvervuiling, het reduceren van drift en het vermijden van schadelijke onkruiden zijn belangrijke pijlers binnen IPM. Hierbij is er een stappenplan uitgewerkt voor een pakket aan nieuwe maatregelen.
De uitspraak van het Europees Hof over neonicotinoïden benadrukt de inconsistentie van de EU-regelgeving.
Volgens landbouweconoom Graham Brookes, roept de recente uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie dat de EU-lidstaten niet langer afwijkingen (derogaties) mogen toestaan voor het gebruik van neonicotinoïde zaadbehandelingen een aantal belangrijke vragen op.
Binnenkort verbod op export Belgisch bier?
Standpunt van Belplant over het voorstel tot exportverbod van gevaarlijke chemische stoffen in België (2)
Het FAVV waakt over de gezondheid van jouw valentijnsrozen!
Wist je dat deze rozen vaak een hele weg hebben afgelegd voordat ze in de bloemenwinkels terechtkomen?