
Bestrijding van plagen in boomgaarden: het PROVERBIO-project
Wist je dat België de vijfde grootste perenproducent van Europa is?
Eind oktober vond de synthesedag van het Interreg project PROVERBIO plaats. Dit project wordt ondersteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling FEDER. Dit onderzoeksproject brengt drie regio’s samen die appels, peren en aardbeien produceren (Noord-Frankrijk, Vlaanderen en Wallonië) en heeft als doel om innovatieve oplossingen te vinden voor de biologische bestrijding in boomgaarden en aardbeigewassen op basis van het gebruik van resistente variëteiten, natuurlijke vijanden die al heel vroeg in het seizoen aanwezig zijn, en beheersmaatregelen zoals bloemenranden.
Plaagdierbeheer in boomgaarden is een echte uitdaging voor de biologische landbouw en het zal tijd kosten om de complexe interacties in deze agro-ecosystemen beter te begrijpen. Het PROVERBIO-project heeft vooral de waarde van bloemstroken en het beheer ervan aangetoond voor het stimuleren van de aanwezigheid van natuurlijke vijanden (predatoren van bladluizen en ander ongedierte).
Er bestaat geen wonderoplossing, maar elke nieuwe wetenschappelijke ontdekking moet de landbouwers helpen hun gereedschapskist uit te bouwen. De landbouw van morgen zal een compilatie zijn van alle beschikbare technieken in een geïntegreerde bestrijding (IPM). Door dit project te financieren, maakt Europa aanzienlijke vooruitgang mogelijk.
Belplant blijft mee op de hoogte van het laatste wetenschappelijk onderzoek om passend en actueel advies te kunnen geven.
Terug
Algemene Vergadering Belplant 2023
Is de Sustainable Use Regulation geschikt om landbouw, biodiversiteit en klimaatverandering met elkaar te verzoenen?
Vanaf nu terug opletten voor de buxusmot!
Volgens het Waarschuwingssysteem van PCS moeten we vanaf nu terug opletten voor de buxusmot.
Daar is de lente! En daar begint het werk in de tuin!
Op handigindetuin.be vind je alle informatie en leuke filmpjes over middelen die je kan gebruiken om je huis of tuin te beschermen tegen schimmels, plagen, schadelijke insecten, ongedierte en onkruid.
Nieuwe maatregelen rond IPM
Sinds 1 januari 2014 moet elke professionele gebruiker van gewasbeschermingsmiddelen de regels rond geïntegreerde gewasbescherming (IPM) toepassen. Het vermijden van puntvervuiling, het reduceren van drift en het vermijden van schadelijke onkruiden zijn belangrijke pijlers binnen IPM. Hierbij is er een stappenplan uitgewerkt voor een pakket aan nieuwe maatregelen.
De uitspraak van het Europees Hof over neonicotinoïden benadrukt de inconsistentie van de EU-regelgeving.
Volgens landbouweconoom Graham Brookes, roept de recente uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie dat de EU-lidstaten niet langer afwijkingen (derogaties) mogen toestaan voor het gebruik van neonicotinoïde zaadbehandelingen een aantal belangrijke vragen op.