
Bestrijding van plagen in boomgaarden: het PROVERBIO-project
Wist je dat België de vijfde grootste perenproducent van Europa is?
Eind oktober vond de synthesedag van het Interreg project PROVERBIO plaats. Dit project wordt ondersteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling FEDER. Dit onderzoeksproject brengt drie regio’s samen die appels, peren en aardbeien produceren (Noord-Frankrijk, Vlaanderen en Wallonië) en heeft als doel om innovatieve oplossingen te vinden voor de biologische bestrijding in boomgaarden en aardbeigewassen op basis van het gebruik van resistente variëteiten, natuurlijke vijanden die al heel vroeg in het seizoen aanwezig zijn, en beheersmaatregelen zoals bloemenranden.
Plaagdierbeheer in boomgaarden is een echte uitdaging voor de biologische landbouw en het zal tijd kosten om de complexe interacties in deze agro-ecosystemen beter te begrijpen. Het PROVERBIO-project heeft vooral de waarde van bloemstroken en het beheer ervan aangetoond voor het stimuleren van de aanwezigheid van natuurlijke vijanden (predatoren van bladluizen en ander ongedierte).
Er bestaat geen wonderoplossing, maar elke nieuwe wetenschappelijke ontdekking moet de landbouwers helpen hun gereedschapskist uit te bouwen. De landbouw van morgen zal een compilatie zijn van alle beschikbare technieken in een geïntegreerde bestrijding (IPM). Door dit project te financieren, maakt Europa aanzienlijke vooruitgang mogelijk.
Belplant blijft mee op de hoogte van het laatste wetenschappelijk onderzoek om passend en actueel advies te kunnen geven.
Terug
Memorandum gewasbeschermingsmiddelen
FAVV, Belplant en belanghebbende sectororganisaties tekenen Memorandum om incidenten met gewasbeschermingsmiddelen te voorkomen
Goed en veilig gebruik van producten is belangrijk!
Lees steeds het etiket van een product, bewaar de producten op een veilige plaats, en bekijk de video “Het etiket, een prima gebruiksgids”.
Overweldigend succes van de eerste editie van het Platform Plantengezondheid!

Bufferzones
Een oplossing om de aanwezigheid van gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater te verminderen.
Persoonlijke bescherming, denk aan je eigen gezondheid…
Heb je er als land- en tuinbouwer ook al aan gedacht om jezelf te beschermen?