
Arrestaties verricht en 1.150 ton namaakproducten gevonden tijdens operatie Silver Axe
Silver Axe, een operatie van Europol om illegale en namaak gewasbeschermingsmiddelen te bestrijden, liep van januari tot april 2022 en heeft 10 arrestaties en 1.150 ton illegale en namaakproducten opgeleverd.
Silver Axe is een operatie van Europol in samenwerking met de European Union Intellectual Property Office (EUIPO), de European Anti-Fraud Office (OLAF), DG SANTE van de Europese Commissie, CropLife Europe and CropLife International, om illegale en namaak gewasbeschermingsmiddelen te bestrijden. De actie van januari tot april 2022, heeft 10 arrestaties en 1.150 ton illegale en namaakproducten opgeleverd.
De handel in namaak- en illegale bestrijdingsmiddelen neemt toe, waarbij steeds grotere hoeveelheden worden geproduceerd, op de markt gebracht en verkocht door het netwerk van de georganiseerde misdaad. Dit brengt reële risico's met zich mee voor de gezondheid van de landbouwers, het milieu en de economie.
Directeur-generaal van CropLife Europe, Olivier de Matos: “De aanwezigheid van nagemaakte en illegale gewasbeschermingsmiddelen schaadt het vermogen van Europa om zijn doelstellingen op het gebied van duurzame landbouw te halen en brengt de doelstellingen van Farm to Fork in gevaar. Silver Axe is een belangrijk initiatief dat wij met trots steunen. We moeten over deze producten blijven communiceren, zodat zowel landbouwers als legitieme bedrijven het criminele aanbod dat de duurzame productie van voedsel in gevaar brengt, herkennen en verwerpen”.
Terug
Memorandum gewasbeschermingsmiddelen
FAVV, Belplant en belanghebbende sectororganisaties tekenen Memorandum om incidenten met gewasbeschermingsmiddelen te voorkomen
Goed en veilig gebruik van producten is belangrijk!
Lees steeds het etiket van een product, bewaar de producten op een veilige plaats, en bekijk de video “Het etiket, een prima gebruiksgids”.
Overweldigend succes van de eerste editie van het Platform Plantengezondheid!

Bufferzones
Een oplossing om de aanwezigheid van gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater te verminderen.
Persoonlijke bescherming, denk aan je eigen gezondheid…
Heb je er als land- en tuinbouwer ook al aan gedacht om jezelf te beschermen?