
FAVV onderzoekt blootstelling aan residuen van gewasbeschermingsmiddelen via groenten en fruit (2014-2020)
Gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt om gewassen tegen schadelijke organismen te beschermen of onkruid te bestrijden. Het gebruik ervan kan echter aanleiding geven tot de aanwezigheid van residuen in levensmiddelen. Jaarlijks controleert het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) het residugehalte van een 600-tal verschillende residuen van gewasbeschermingsmiddelen in meer dan 3.000 levensmiddelen. Van de ongeveer 14.500 tussen 2014 en 2020 gecontroleerde monsters van groenten en fruit, granen en andere plantaardige producten voldeed 97 à 98% aan de wettelijke limieten en werd in 31% van de monsters geen residu gedetecteerd. Ook al geven deze cijfers enige indicatie, er zijn extra berekeningen nodig om het risico voor de consument te evalueren. Het Wetenschappelijk Comité heeft dat nu gedaan voor de periode 2014-2020: de residuen houden geen risico in!
Resultaten
Tussen 2014 en 2020 wordt er een afname van de rapporteringsfrequentie waargenomen voor glyfosaat, boscalid, captan, carbendazim, chlorpyrifos, cyprodinil, deltamethrin, dimethoate, omethoate, linuron, imidacloprid, iprodione, penconazole, propamocarb, pyraclostrobin en thiacloprid. Deze afname kan deels verklaard worden doordat het gebruik van een aantal middelen in Europa werd beperkt of verboden (bv. iprodione, linuron). Er wordt wel een toenemende trend waargenomen voor acetamiprid, fluopyram, mepiquat (tot 2019), pyrimethanil, spirotetramat en trifloxystrobin.
De gemiddelde blootstelling tussen 2014 en 2020 aan elk van de 44 geëvalueerde residuen zijn voor de verschillende leeftijdscategorieën van consumenten lager - en voor het merendeel van de geëvalueerde residuen zelfs tot 100 maal lager - dan de overeenkomstige ADI (aanvaardbare dagelijkse inname). Ook voor personen die relatief veel groenten en fruit consumeren, is de geschatte blootstelling 10 tot 20 keer lager dan de ADI.
Conclusies
Algemeen kan op basis van de FAVV controleresultaten voor de periode 2014 tot en met 2020 besloten worden dat de langetermijnblootstelling van de Belgische consument, waaronder ook kinderen, aan residuen van gewasbeschermingsmiddelen via de consumptie van groenten en fruit geen risico inhield of niet zorgwekkend was, zelfs bij een hoge consumptie van groenten en fruit. De gewasbeschermingsmiddelen waarvoor er aanwijzingen zijn dat de blootstelling schadelijk is voor de volksgezondheid, namelijk genotoxische carcinogenen, stoffen die toxisch voor de voortplanting of hormoonverstorende eigenschappen hebben, zijn niet langer toegelaten.
Terug
Herbeleef onze Algemene Vergadering met deze beelden
Genieten jullie nog even mee van onze Algemene Vergadering van 27 mei 2025 in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel en het bezoek aan het Europees Parlement met MEP Benoit Cassart?
Platform One Health neemt je mee “van het land tot op je bord” op de Beurs van Libramont
Binnenkort ben je weer welkom op de Beurs van Libramont, waar landbouw ons allemaal raakt! Ontdek gewasteelt, plantengezondheid en dierenwelzijn bij Platform One Health van 25 tot 28 juli 2025!
Nieuw jaarverslag en nieuwe regels voor staalnames van het FAVV
Het FAVV publiceerde vandaag haar jaarverslag met alle controleresultaten van 2024. En op 1 juli 2025 wijzigt het FAVV haar staalnameprocedures volgens het koninklijk besluit van 30 januari 2025.
Algemene Vergadering Belplant 2025: Klimaatverandering en aanpassingen in voedselproductie en gewasbescherming
Klimaatverandering veroorzaakt extremere weersomstandigheden. Hoe kunnen bedrijven bijdragen aan een klimaatneutrale toekomst tegen 2050?
Nieuwe checklist voor geïntegreerde gewasbescherming IPM
Vanaf juni is er een nieuwe versie van de IPM-checklist beschikbaar. Belangrijke wijzigingen zijn aangebracht met betrekking tot teeltrotatie, bemesting, schoonwatertank en cultuurcontracten. Ook wordt de vernieuwde Fyteauscan gepresenteerd.