
FAVV onderzoekt blootstelling aan residuen van gewasbeschermingsmiddelen via groenten en fruit (2014-2020)
Gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt om gewassen tegen schadelijke organismen te beschermen of onkruid te bestrijden. Het gebruik ervan kan echter aanleiding geven tot de aanwezigheid van residuen in levensmiddelen. Jaarlijks controleert het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) het residugehalte van een 600-tal verschillende residuen van gewasbeschermingsmiddelen in meer dan 3.000 levensmiddelen. Van de ongeveer 14.500 tussen 2014 en 2020 gecontroleerde monsters van groenten en fruit, granen en andere plantaardige producten voldeed 97 à 98% aan de wettelijke limieten en werd in 31% van de monsters geen residu gedetecteerd. Ook al geven deze cijfers enige indicatie, er zijn extra berekeningen nodig om het risico voor de consument te evalueren. Het Wetenschappelijk Comité heeft dat nu gedaan voor de periode 2014-2020: de residuen houden geen risico in!
Resultaten
Tussen 2014 en 2020 wordt er een afname van de rapporteringsfrequentie waargenomen voor glyfosaat, boscalid, captan, carbendazim, chlorpyrifos, cyprodinil, deltamethrin, dimethoate, omethoate, linuron, imidacloprid, iprodione, penconazole, propamocarb, pyraclostrobin en thiacloprid. Deze afname kan deels verklaard worden doordat het gebruik van een aantal middelen in Europa werd beperkt of verboden (bv. iprodione, linuron). Er wordt wel een toenemende trend waargenomen voor acetamiprid, fluopyram, mepiquat (tot 2019), pyrimethanil, spirotetramat en trifloxystrobin.
De gemiddelde blootstelling tussen 2014 en 2020 aan elk van de 44 geëvalueerde residuen zijn voor de verschillende leeftijdscategorieën van consumenten lager - en voor het merendeel van de geëvalueerde residuen zelfs tot 100 maal lager - dan de overeenkomstige ADI (aanvaardbare dagelijkse inname). Ook voor personen die relatief veel groenten en fruit consumeren, is de geschatte blootstelling 10 tot 20 keer lager dan de ADI.
Conclusies
Algemeen kan op basis van de FAVV controleresultaten voor de periode 2014 tot en met 2020 besloten worden dat de langetermijnblootstelling van de Belgische consument, waaronder ook kinderen, aan residuen van gewasbeschermingsmiddelen via de consumptie van groenten en fruit geen risico inhield of niet zorgwekkend was, zelfs bij een hoge consumptie van groenten en fruit. De gewasbeschermingsmiddelen waarvoor er aanwijzingen zijn dat de blootstelling schadelijk is voor de volksgezondheid, namelijk genotoxische carcinogenen, stoffen die toxisch voor de voortplanting of hormoonverstorende eigenschappen hebben, zijn niet langer toegelaten.
Terug
#Safe2EatEU
Campagne “Safe2Eat 2025” wil het vertrouwen van de Belgische consument in de voedselveiligheid in Europa vergroten
Global Recycling Day 2025
De sector van #gewasbescherming, #biostimulanten, #meststoffen timmert actief en succesvol aan de weg om de doelstellingen van de circulaire economie te halen.
101 tips voor verstandig tuinieren!
Voel jij de lente al kriebelen? Dan kan je niet wachten om in de tuin aan de slag te gaan! Met de juiste voorbereiding kom je ver. Bezoek Handig in de Tuin voor 101 tips voor verstandig tuinieren. Bel voor vragen!
SDG’s: Gebruik gewasbeschermingsmiddelen fors gedaald
In het rapport ‘Indicatoren van duurzame ontwikkeling’ van het Federaal Planbureau (2025) zien we dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen gedaald is sinds 2013. België behoort tot de top 5 van 27 EU-landen.
De Europese langetermijnvisie voor landbouw en voedsel
De Europese Commissie publiceerde haar langetermijnvisie voor landbouw- en voedselbeleid, met een routekaart tot 2040 en verbeteringen voor boeren.